Un elicopter rusesc Mi-8 a aterizat în estul Ucrainei, iar echipajul s-a predat autorităților ucrainene

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Un elicopter de luptă Mi-8rusesc a aterizat pe aerodromul Poltava din estul Ucrainei, iar echipajul s-a predat militarilor ucraineni. Este primul caz de la începutul războiului, când o aeronavă rusească se predă de bunăvoie forțelor ucrainene. Informația a fost confirmată de Direcția Principală de informații (GUR)  a Ministerului ucrainean al Apărării.

,,Vor fi informații oficiale. În prealabil, da, există astfel de informații. Trebuie să așteptăm puțin, se lucrează în special cu echipajul. Totul este în regulă, vor fi vești", a declarat Andrei Iusov, reprezentantul GUR, pe 23 august.

Știrea privind aterizarea elicopterului rusesc în Ucraina a fost publicată inițial de un canal rusesc de propagandă, care susține că a fost o eroare de orientare, dar media ucrainene consideră că această ipoteză este puțin plauzibilă.

,,Această poveste promite să devină legendară. Elicopterul rusesc de luptă Mi-8 cu întreg echipajul a zburat în Ucraina și s-a predat Forțelor Armate. Acest lucru a fost raportat de un canal de propagandă rusesc. Rușii raportează că motivul zborului a fost o eroare de navigație, dar fără îndoială, aceasta este o altă minciună, potrivit lui Iuri Butusov, redactorul-șef al publicației ucrainene Censor.

,,La urma urmei, dacă elicopterul a zburat pe aerodromul din Poltava, după cum a relatat bloggerul rus, atunci trebuie menționat că aerodromul este situat la aproximativ 300 km de linia frontului, iar rușii ar putea ateriza acolo doar cu bună știință, ca urmare a unui zbor bine pregătit”, a precizat Butusov.

,,Este pur și simplu imposibil să faci o greșeală de 300 km, acesta este un consum mare de combustibil. Nu pot exista accidente. Dacă totul a fost așa cum au scris rușii, atunci este posibil ca prima predare conștientă a unui elicopter de luptă rusesc din istorie să fi avut loc!”, a adăugat Butusov.

Probabila dezertare a echipajului rusesc, cu tot cu elicopter, va avea un efect demoralizator asupra aviației ruse.

,,Aceasta este pur și simplu o senzație care demoralizează elita aviației militare a lui Putin. Așteptăm detalii din surse oficiale ucrainene, dar acest subiect promite să apară în toate mass-media mondiale. A decis echipajul elicopterului să intre în rândurile Legiunii Libertatea Rusiei și Corpul Voluntar al Rusiei? Ar fi interesant să auzim declarația piloților ruși”, a concluzionat Butusov.

Comentariul autorului: Reamintim că în dimineața de 23 august, un sistem de apărare antiaeriană S-400, aflat în Crimeea la aproximativ 150 km de linia frontului, a fost distrus, cel mai probabil, de o rachetă sau o dronă ucraineană, explozia fiind filmată de un UAV de cercetare. Pierderea suferită de forțele ruse este una deosebit de gravă, deoarece astfel de sisteme sunt rare și apără obiective strategice care acum rămân expuse.

De asemenea, noaptea trecută dronele ucrainene au reușit din nou să lovească Moscova, clădirea centrului de afaceri „Moscova-City”, fiind avariată.

Cele două incidente, precum și distrugerea unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3 pe aerodromul Soltsi din regiunea Novgorod evidențiază grave probleme ale sistemului de apărare antiaeriană rusesc.

Acum la acestea se adaugă și dezertarea unui echipaj de elicopter, ducând criza la întreaga structură a Forțelor Aeriene ruse.

Reamintim că ieri, media ucrainene au anunțat că generalul rus Surovikin a fost destituit din funcția de comandant al Forțelor Aeriene, după ce anterior a fost arestat la domiciliu, fiind învinuit că ar fi complotat cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin, pentru tentativa de lovitură de stat din 24 iunie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel