Secretarul de Stat american și-a amânat vizita în China după ce un balon al Chinei a fost detectat deasupra SUA. Beijingul spune că este un dirijabil meteorologic

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken. Foto: U.S. Department of State
Secretarul de stat american Antony Blinken. Foto: U.S. Department of State

China a declarat vineri că un 'dirijabil' care zboară deasupra Statelor Unite este pentru cercetări civile meteorologice şi alte scopuri ştiinţifice.

Beijingul şi-a exprimat regretul pentru faptul că acesta a deviat de la traiectorie, pătrunzând în spaţiul aerian american, transmite Reuters.

Oficiali americani au afirmat joi că un balon spion chinez zboară de câteva zile deasupra teritoriului Statelor Unite, în ceea ce ar fi o acţiune îndrăzneaţă înaintea vizitei plănuite a secretarului de stat Antony Blinken la Beijing.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene, Patrick Ryder, a declarat joi reporterilor că guvernul urmărește un balon de supraveghere la înaltă altitudine deasupra Statelor Unite continentale și a spus că „zboară la o altitudine mult peste traficul aerian comercial și nu prezintă un pericol militar sau fizic pentru oamenii de pe teritoriul SUA”.

Liderii militari americani au luat în considerare doborârea balonului deasupra Montanei miercuri, dar în cele din urmă președintele Joe Biden a decis să nu facă acest lucru din cauza riscului de siguranță cauzat de resturile dirijabilului, au declarat oficialii americani joi.

 

Blinken amână călătoria în China din cauza incidentului cu balonul spion

 

Secretarul de stat al SUA  Antony Blinken a amânat o vizită în China, care trebuia să înceapă vineri, după ce un balon spion chinez a fost urmărit zburând în toată țara, a declarat un oficial american.

ABC News a citat un oficial american care a spus că Blinken nu a vrut să arunce în aer situația disproporționat prin anularea vizitei sale, dar nici nu a vrut ca incidentul cu balonul să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi. Un oficial american a confirmat informația pentru Reuters.

Într-un comunicat emis vineri seară, Ministerul de Externe chinez a mai afirmat că va continua să menţină comunicarea cu Statele Unite pentru a gestiona în mod corespunzător situaţia ivită pe neaşteptate.

”China regretă că dirijabilul a deviat spre Statele Unite din greşeală din cauze de forţă majoră. China va continua să menţină comunicarea cu partea americană pentru a gestiona în mod corespunzător acest accident”, se arată în comunicatul de la Beijing.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel