Un avion cargo Ilyushin Il-76TD din Belarus a fost aruncat în aer în Sudan (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Un avion cargo Ilyushin Il-76TD al companiei Belcanto Airlines din Belarus a fost aruncat în aer pe aeroportul din Khartoum, capitala Sudanului. Acest lucru este dezvăluit de noile fotografii realizate din satelit ale companiei Maxar.

 

Fotografiile din satelit sunt din 17 aprilie. Realizarea imaginilor a avut loc la doar două zile după ce în Sudan au izbucnit ciocniri armate pe fondul unui conflict în cadrul ''Consiliului Militar al Generalilor'', care conduce țara până la organizarea unor alegeri libere.

Conflictul este între primul și al doilea ofițer superior care conduc ''Consiliul Generalilor'' - aceștia sunt generalul Abdel Fattah al-Burhan și generalul Mohammed Hamdan Dagalo.

Potrivit unor surse rusești, avionul belarus are numărul de serie EW-576TH. Potrivit diverselor surse media, între 7 și 14 avioane de pe aeroportul din Khartoum au fost distruse până în prezent. Cu toate acestea, nu este clar dacă acest număr include și avioanele egiptene MiG-29. Cel puțin un MiG-29 a fost distrus complet și cel puțin două MiG-29 au fost avariate, fără a se cunoaște amploarea pagubelor.

De asemenea, soarta celor două MiG-29 staţionate în hangarul Forțelor Aeriene Egiptene rămâne neclară. Potrivit imaginilor din satelit, hangarul a fost lovit de o bombă chiar în locul în care ar fi trebuit să fie staţionate avioanele de luptă.

Avionul belarus în cauză a sosit în Sudan cu două zile înainte de conflict. Nu există încă informații clare cu privire la modul în care a fost distrus avionul cargo al companiei din belarus. 

Belcanto Airlines este o companie de transport de marfă cu avioane cargo. Destinațiile sale sunt aproape peste tot în lume. Compania operează zboruri internaționale aproape în fiecare săptămână. Tipul de avion cel mai des întâlnit este tocmai modelul de aeronavă Ilyushin Il-76TD. Cu acestea, compania transportă diverse tipuri de mărfuri. Belcanto Airlines îndeplinește comenzi de la clienți publici și privați.

 

Ce se întâmplă în Sudan?


Aceasta nu este prima lovitură de stat din țara africană. Ultima lovitură de stat a avut loc cu aproape un an şi jumătate în urma - octombrie 2021. Atunci, țara a început să fie guvernată de mai mulți generali sudanezi care au format un ''Consiliu al Generalilor''. În cadrul acestui consiliu, a apărut o dispută între doi generali, dispută care avea să ducă la evenimentele din prezent.

Conflictul apare în momentul în care există o propunere ca Sudanul să înceapă să existe sub o guvernare civilă. Adică ''Consiliul Generalilor'' să fie dizolvat, după organizarea de alegeri libere.

Paramilitarii generalului Mohamed Hamdane Daglo (Hemeti) Nr. 2 al juntei asigură că au preluat controlul asupra Aeroportului Internațional, Radioului și Palatului Prezidențial din capitala Khartoum, zguduită de  focuri de armă și explozii.

Generalul Abdel Fattah al-Burhan este una dintre părțile implicate în această dispută. În realitate, el este comandantul-șef al Forțelor Armate Sudaneze sau SAF. Conform acestei logici, în acest moment el este considerat "președintele" Sudanului. Generalul Mohammed Hamdan Dagalo este adjunctul generalului Abdel Fattah al-Burhan. Cu toate acestea, generalul Dagalo este comandantul Forțelor Sudaneze de Sprijin Rapid [RSF].

În centrul disputei se află forma pe care o va lua RSF. În ultimele zile, a început redistribuirea RSF în diferite părți ale țării. Generalul Dagalo și soldații săi consideră că acest lucru reprezintă o amenințare la adresa existenței RSF ca unitate militară definitorie a țării. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel