Un an de la doborârea de către Iran a avionului ucrainean. Ţările cu cetăţeni morţi cer Teheranului o explicaţie ''completă''

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Pe 8 ianuarie 2020, un avion al companiei Ukrainian International Airlines - UIA, care zbura de la Teheran la Kiev a fost doborât de Gărzilor Revoluționare iraniană la puțin timp de la decolare. La bord se aflau 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului. Nu a existat nici un supraviețuitor.


La ora 06:08 (ora Iranului), zborul PS752 al companiei Ukrainian International Airlines, pe ruta de la Teheran la Kiev, cu 176 de persoane la bord s-a prăbușit la doar câteva minute după decolarea de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran. Avionul ucrainean a fost lovit de rachetă sol-aer Tor-M1, de fabricație rusească, lansată de apărarea antiaeriană iraniană, care a confundat avionul ucrainean cu o țintă militară inamică.

După ce, în primele zile, autoritățile iraniene nu și-au recunoscut vina încercând să acrediteze ideea unei defecțiuni tehnice la unul dintre motoarele avionului, pe 11 ianuarie 2020 Președintele Hassan Rouhani a scris pe Twitter că moartea celor 176 de persoane a fost rezultatul unei „greșeli catastrofale, o anchetă internă a forțelor armate (n.r. iraniene ) concluzionând că rachetele, lansate din cauza unei erori umane, au condus la un accident teribil al avionului ucrainean", prezentând oficial scuze.

Cooperarea cu Iranul, în termenii clasici: dificilă

 

Deși Teheranul a declarat că va fi deschis unei anchete pentru stabilirea circumstanțelor doborârii avionului, investigația a înaintat destul de anevoios, autoritățile iraniene trimițând în Franța abia pe 29 iunie, respectiv pe 19 iulie cele două cutii negre pentru a fi decriptare de către BEA - Biroul de Anchetă și Analiză. Rezultatul analizei a venit rapid, pe 23 iulie, procedura confirmând că principala cauză a accidentului a fost „ influența externă” asupra aeronavei.

La sfârșitul anului trecut, Iranul a anunțat că a transmis Ucrainei un proiect de raport tehnic privind accidentul aviatic in Iran, precum și o serie de echipamente electronice ale aeronavei doborâte pentru analiză. Partea ucraineană are la dispoziție 60 de zile pentru a-și prezenta comentariile și sugestiile, după care Iranul trebuie să finalizeze raportul în termen de o lună.

"Sub îndrumarea procedurală a Biroului Procurorului General, investigația accidentului aviatic de lângă Teheran continuă. De-a lungul anului, au fost efectuate peste două sute de acțiuni procedurale și de anchetă, 18 cereri de asistență juridică internațională au fost trimise în alte țări, cooperăm constant cu autoritățile competente din Iran și Canada", a scris pe Facebook Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei, relatează Unian.

Totodată Guvernul iranian a decis să plătească despăgubiri în valoare de 150.000 de dolari familiilor fiecărei victime a dezastrului aviatic, potrivit agenției de știri IRNA.

Ţările cu cetăţeni morţi în avionul doborât în Iran în urmă cu un an cer Teheranului o explicaţie ''completă''

 

Apelul a fost transmis vineri, la fix un an de la prăbuşirea avionului, dramă în care şi-au pierdut viaţa 176 de persoane, Declaraţia fiind semnată de miniştrii de externe din Afganistan, Canada, Suedia şi Ucraina, precum şi de ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Cerem urgent Iranului să ofere o explicaţie completă şi detaliată a evenimentelor şi deciziilor care au dus la prăbuşirea îngrozitoare a avionului", se menţionează în comunicat, transmite Agerpres.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel