Un An-30 al României a atras toate privirile în Marea Britanie. Avionul sovietic Antonov-30 al Forțelor Aeriene, prezent la RIAT (Foto)

Antonov 30 (An-30) al Forțelor Aeriene Române. Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forţelor Aeriene
Antonov 30 (An-30) al Forțelor Aeriene Române. Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forţelor Aeriene

Forțele Aeriene Române au participat cu o aeronavă AN-30 (Antonov 30) din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, la cel mai mare airshow militar din lume: Royal International Air Tattoo (RIAT) din Fairford, Marea Britanie, în expoziție statică.

Potrivit MApN, pe toata durata expozitiei, aeronava s-a bucurat de aprecieri din partea organizatorilor si de aprecierea publicului.

Forţele Aeriene Române execută cu acest tip de aeronavă misiuni de aerofotogrammetrie şi misiuni din cadrul acordului "Cer Deschis" sub egida Organizatiei de Securitate si Cooperare Europeana.

 

Despre Antonov 30

 

Potrivit Forțelor Aeriene Române, Antonov An-30 este un membru al familiei avionului An-24, fiind proiectat pentru executarea misiunilor de fotografie aeriană. Avionul are o structură integral metalică şi este echipat cu o gamă largă de senzori în spectrul vizibil şi infraroşu, integrate în fuselaj.

Pentru a mări spaţiul interior disponibil pentru echipamente, cabina de pilotaj este dispusă într-o coamă a fuselajului, asemănătoare cu cea a avionului Boeing 747. De asemenea, avionul are dispusă în partea frontală cabina navigatorului, ce dispune de o mare suprafaţă vitrată.

Primul avion An-30 a sosit la baza aeriană de la Otopeni în luna decembrie 1976. Primul zbor cu piloţi români a fost executat în aceeaşi lună iar prima misiune fotografică a fost executată în luna iulie a anului 1977.

În momentul de faţă Forţele Aeriene Române folosesc avionul pentru misiuni geodezice şi pentru misiunile din cadrul acordului "Open Skies".

Prima misiune în cadrul acordului "Open Skies" a fost executată în luna noiembrie 1990 în Ungaria, iar în luna iulie 1995, un avion An-30 a fost dislocat tot în Ungaria în cadrul primei operaţiuni militare desfăşurate în comun cu forţele aliate din NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel