UE şi Ucraina au decis crearea unui birou de anchetă asupra crimelor de agresiune ale Rusiei

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei.

"Susţinem crearea unui Centru internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune din Ucraina (ICPA) la Haga", transmit UE şi Ucraina într-o declaraţie comună la finalul unui summit UE-Ucraina la Kiev.

Scopul său este "de a coordona ancheta asupra crimei de agresiune împotriva Ucrainei, de a păstra şi stoca probele pentru viitoarele procese", se precizează în declaraţie.

Acest centru este luat în considerare ca o etapă intermediară înainte de crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe cei mai înalţi oficiali ruşi, o cerere a Kievului.

Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are competenţa să judece decât crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, nu şi "crimele de agresiune" ale Rusiei, deoarece Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care instituie această jurisdicţie.

Crima de agresiune este imputabilă celor mai înalţi lideri politici şi militari ai ţării.

UE susţine crearea unei jurisdicţii competente pentru acest tip de crimă, însă forma sa exactă ridică întrebări juridice complexe.

Comisia Europeană a înaintat două opţiuni: un tribunal internaţional special, bazat pe un tratat multilateral, sau o jurisdicţie hibridă, care să ţină de dreptul ucrainean, dar care să aibă judecători internaţionali.

Ucraina ar dori un tribunal special capabil să îl judece pe Vladimir Putin, bazat pe o rezoluţie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Însă unele ţări, cum este Germania, se îndoiesc că ar exista sprijin suficient la ONU pentru crearea unei astfel de jurisdicţii, aşa că sunt în favoarea unui tribunal hibrid.

Conform Comisiei, acest centru va fi instalat în sediul Eurojust, agenţia UE pentru cooperarea judiciară în materie penală.

El va fi integrat unei "echipe comune de anchetă", deja constituită din şase ţări din UE (Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România) şi din Ucraina şi la care participă de asemenea biroul procurorului CPI.

"Vom fi pregătiţi să lansăm foarte rapid lucrările", a declarat joi la Kiev preşedinta Comisiei Europene, anunţând această structură.

 

Finlanda s-a alăturat grupului de țări care lucrează pentru a pedepsi Rusia pentru crima de agresiune

 

"Responsabilitatea Rusiei pentru invazia ilegală a Ucrainei și consecințele acesteia vor fi incomplete dacă crima de agresiune este lăsată în afara reglementărilor. Finlanda vrea să ajute Ucraina să găsească cele mai eficiente modalități de a-i aduce pe făptuitori în fața justiției", a declarat ministrul de externe Pekka Haavisto. 

Reprezentanții a 20 de țări s-au reunit la Praga, pe 26 ianuarie, pentru o întâlnire a grupului privind crearea Tribunalului Special pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei.

Pe 19 ianuarie, Parlamentul European a votat pentru o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care se cere crearea unui tribunal internațional special pentru urmărirea penală a crimei de agresiune rusă împotriva Ucrainei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel