UE: Ridicarea stării de urgenţă în Turcia, măsură insuficientă

Mihai Ciobanu |
Data publicării:

Ridicarea stării de urgenţă în Turcia este ''un pas în direcţia cea bună'', dar o decizie insuficientă, anunţă Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană apreciază că ridicarea stării de urgenţă în Turcia este ''un pas în direcţia cea bună'', dar o consideră insuficientă din cauza puterilor extraordinare acordate autorităţilor şi a menţinerii mai multor elemente restrictive pentru libertăţi, relatează AFP. 

''Sfârşitul stării de urgenţă în Turcia de la tentativa de puci din 2016 este un pas în direcţia cea bună'', a comentat joi purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini într-o declaraţie. ''În acelaşi timp, credem că adoptarea de noi propuneri legislative care acordă puteri extraordinare autorităţilor şi menţinerea mai multor elemente restrictive ale stării de urgenţă vor atenua orice efect pozitiv al ridicării stării de urgenţă'', a subliniat ea. 

''Aşteptăm din partea Turciei să aplice şi să schimbe sensul tuturor măsurilor care continuă să aibă un impact negativ asupra statului de drept, independenţei judiciare şi asupra libertăţilor fundamentale care se află în centrul oricărui stat democratic'', a precizat purtătoarea de cuvânt, citând ''libertatea de expresie, libertatea de asociere şi drepturile procedurale'' . ''Aşteptăm de la Turcia să înceteze nesocotirea obligaţiilor care îi revin în virtutea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului odată cu ridicarea stării de urgenţă. Îmbunătăţirile concrete şi durabile în domeniul statului de drept şi al libertăţilor fundamentale rămân esenţiale pentru perspectivele relaţiilor UE-Turcia'', conchide declaraţia. 

Turcia a ridicat joi starea de urgenţă, care a fost în vigoare timp de doi ani şi care i-a permis guvernului să procedeze la epurări masive după un puci eşuat, dar opoziţia se teme ca nu cumva măsura să continue de fapt prin intermediul unei noi legi ''antiteroriste''. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel