UE pregătește noi sancțiuni pentru Rusia, în timp ce serviciile de informații ale SUA avertizează 100 de țări despre amestecul Rusiei în procesele electorale ale acestora

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: harta Europei / pexels, Lara Jameson
Foto: harta Europei / pexels, Lara Jameson

Uniunea Europeană va începe în următoarele zile o consultare a țărilor membre cu privire la următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest al 12-lea set de sancțiuni al blocului ar putea include interzicerea diamantelor rusești pe piața europeană, adică o nouă limitare a posibilităților Rusiei de a eluda sancțiunile, precum și listarea companiilor din țări terțe care ajută Moscova să facă acest lucru.

Bruxelles-ul încearcă și să extindă lista de bunuri cu dublă utilizare, civilă și militară, pe care le restricționează la export, acestea reprezentând, de asemenea, elemente pe care Moscova reușește să le obțină prin intermediul unor state terțe.

În pofida sancțiunilor occidentale, vânzările de diamante ale Rusiei continuă să umple visteria Kremlinului pe fondul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Principalul producător de diamante din Rusia, Alrosa, își vinde produsul mărcilor occidentale prin intermediari din țări terțe, după cum a relevat o investigație a Kyiv Independent.

Comisia Europeană a avertizat mai devreme că, dacă demersurile făcute pe canale diplomatice nu sunt suficiente pentru a împiedica anumite țări să reexporte produsele prevăzute de sancțiuni, blocul european poate interzice exporturile către aceste state.

Potrivit agenției de presă RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty), discuțiile dintre Comisia Europeană și ambasadorii UE cu privire la noul pachet de sancțiuni urmează să înceapă în perioada 21-22 octombrie. Liderii europeni speră să ajungă la un acord în noiembrie până cel târziu în decembrie.

În același timp, Washinghtonul continuă și el campania de limitare a influenței Kremlinului asupra altor state, demonstrând că Rusia folosește operațiuni specifice de dezinformare pentru a discredita alegerile democratice din întreaga lume.

Conform unui raport al serviciilor de informații americane, trimis pe 20 octombrie în aproximativ 100 de țări, în timp ce strategia anterioară a Moscovei s-a concentrat pe susținerea unor anumiți candidați, noile lor metode caută să semene neîncrederea față de procesul electoral, prezentând alegerile ca fiind disfuncționale și rezultatele lor nelegitime, se arată în document.

„Rusia desfășoară operațiuni pentru a degrada încrederea publicului în integritatea alegerilor în sine”, susține SUA într-o telegramă trimisă ambasadelor a aproximativ 100 de țări din America, Europa, Asia și Africa.

Se pare că Kremlinul a fost încurajat de succesul recent obținut în amplificarea dezinformării legate de pandemia de COVID-19 și de alegerile prezidențiale din SUA din 2020, unde candidatul republican Donald Trump a emis acuzații de fraudă electorală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel