UE nu caută escaladarea tensiunilor cu China

S.I. Catalin |
Data publicării:

Uniunea Europeană nu caută escaladarea tensiunilor cu China, iar situaţia cu privire la acordul de investiţii, aflat în impas, este mai puţin dramatică decât se crede, a dat asigurări vineri ambasadorul UE la Beijing, Nicolas Chapuis, potrivit Reuters.

În martie, Uniunea Europeană a impus primele sale sancţiuni semnificative de după 1989 împotriva unor oficiali chinezi din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang.

Beijing, care respinge aceste acuzaţii, a răspuns printr-o listă neagră cu eurodeputaţi şi entităţi europene, iar progresele în privinţa unui acord major de investiţii reciproce au intrat în impas din cauza tensionării relaţiilor.

Vorbind vineri cu presa, ambasadorul Nicolas Chapuis a spus că UE nu va fi oprită din a spune ceea ce doreşte.

'Nu căutăm escaladare, dar nimic nu va descuraja Uniunea Europeană din a spune ceea ce doreşte, oriunde doreşte', a afirmat el, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a suspendat procesul de ratificare a acordului de investiţii cu China (CAI), admiţând că va fi dificil să obţină sprijinul Parlamentului European atât timp cât unii eurodeputaţi sunt vizaţi de sancţiuni.

Chapuis a afirmat însă că situaţia în privinţa acordului nu este atât de sumbră.

'Situaţia este mai puţin dramatică decât oamenii par să creadă. Încă lucrăm foarte strâns cu Ministerul Comerţului' al Chinei, a menţionat el.

Diplomatul a mai spus că nimic nu împiedică Beijingul să ratifice acordul înaintea UE şi că aşteaptă cu nerăbdare această ratificare, dar că trebuie creat 'spaţiu politic' pentru aprobarea sa de către Parlamentul European.

'Astăzi este prea devreme să spunem dacă acest spaţiu politic va fi disponibil şi suficient de mare'.

Vorbind la o recepţie a UE după comentariile lui Chapuis, viceministrul chinez de externe Qin Gang a afirmat că ambele părţi ar trebui să facă eforturi pentru implementarea cât mai curând a acordului de investiţii.

China speră că UE o poate vedea 'în mod obiectiv şi raţional', a subliniat Qin. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel