Consiliul European - fără consens asupra celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În timpul ultimului summit al Consiliului European din acest an, liderii UE nu au reușit să cadă de acord asupra unui al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza disputelor privind restricțiile privind îngrășămintele rusești.

Țările s-au apropiat de un acord în timpul discuțiilor, dar Polonia și alte țări au încă obiecții la proiectul de decizie, a informat Reuters, citând un diplomat european. 

Liderii UE sunt divizați în privința facilitării exportului de îngrășăminte rusești prin porturile europene, chiar dacă companiile de îngrășăminte sunt deținute de oligarhii, aflați deja pe lista neagră.

Opozanții sancțiunilor spun că restricțiile reprezintă o amenințare la adresa securității alimentare.

Pe de altă parte, nucleul dur anti-Rusia, Polonia și țările baltice, este convins că relaxarea restricțiilor asupra îngrășămintelor rusești va fi folosită de oligarhii sancționați pentru a se sustrage de la sancțiuni.

Sunt și cei care caută implicarea Programului Alimentar Mondial al ONU în obținerea permisiunii de a exporta îngrășăminte în țările care au nevoie.

 

Al nouălea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei

 

Pe 24 noiembrie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană lucrează la introducerea celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit acesteia, UE va reduce capacitatea Rusiei de a duce un război împotriva Ucrainei.

Potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, era planificată introducerea de sancțiuni împotriva a 200 de persoane fizice și juridice. Nu au existat dispute cu privire la sancțiunile individuale. Potrivit lui Borrell, pe listă figurează cei implicați în furtul de cereale ucrainene și în deportarea cetățenilor ucraineni, în special a copiilor.

De asemenea, potrivit presei, UE, în special, a plănuit să introducă restricții asupra producătorilor ruși de drone și ia în considerare restricții asupra altor tehnologii și componente utilizate de Moscova în scopuri militare.

În plus, au fost discutate măsuri care vizează servicii suplimentare, investiții și sectorul media-financiar al Rusiei. Polonia și țările baltice susțin în mod activ includerea de sancțiuni împotriva mass-media ruse în viitorul pachet. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel