UE avertizează Turcia împotriva interzicerii partidului pro-kurd HDP

Eduard Pascu / 18 Martie 2021 / 18:18

Uniunea Europeană a condamnat joi declinul drepturilor fundamentale în Turcia şi a avertizat Ankara împotriva unei interziceri a principalului partid pro-kurd, estimând că acest lucru va submina credibilitatea angajamentului în favoarea reformelor, relatează AFP.

Interzicerea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), al doilea cel mai mare partid de opoziţie, ''ar încălca drepturile a milioane de alegători în Turcia'', a afirmat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, transmite Agerpres.

Procurorul Curţii de Casaţie a făcut demersuri în justiţie pentru a cere interzicerea HDP. Această iniţiativă ''se adaugă preocupărilor UE cu privire la declinul drepturilor fundamentale în Turcia şi subminează credibilitatea angajamentului declarat al autorităţilor turce în favoarea reformelor'', a avertizat Borrell.

El şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la decizia de a-l priva pe ''Faruk Gergerlioglu, membru al HDP în Marea Adunare naţională turcă, de locul său de parlamentar, de imunitate şi la iminenta sa încarcerare''.

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel urmează să discute vineri prin videoconferinţă cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Avertismentul european survine după cel formulat de Statele Unite. Turcia este membră a NATO. Josep Borrell a fost însărcinat cu pregătirea unui raport privind starea relaţiei dintre UE şi Turcia, care va fi prezentat liderilor UE la summitul din 25-26 martie.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy