UE a lansat oficial EUMAM, misiunea de pregătire a Forțelor Armate ucrainene: Vor fi pregătiți 15.000 de militari

Militari ucraineni / Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, facebook
Militari ucraineni / Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, facebook

Uniunea Europeană a lansat, pe 15 noiembrie, Misiunea de asistență militară pentru militarii ucraineni - EUMAM. Acest program va funcționa timp de 24 de luni, iar în cadrul acestuia vor fi instruiți 15.000 de militari.

Scopul misiunii EUMAM este creșterea potențialului militar al Forțelor Armate ucrainene, astfel încât acestea să poată proteja integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute, precum și să apere populația civilă, se precizează pe site-ul Consiliului European. 

"În mai puţin de trei luni, această misiune va fi operaţională. Este un timp record pentru europeni", a subliniat şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, la sosirea la o reuniune a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.

Centrul principal al misiunii se va afla în Polonia, iar un cartier general secundar va fi instalat în Germania. Misiunea ar urma să coste circa 60 de milioane de euro pe an.

Programul EUMAM a dat Ucrainei mandatul de a efectua pregătire individuală, colectivă și specială a 15.000 de soldați ai Forțelor Armate. 

Comandantul misiunii va fi directorul Capacității militare de planificare și conducere (MPCC), viceamiralul Hervé Bléjean.

Consiliul European a alocat 16 milioane de euro pentru EUMAM, cu următoarele destinații:

  • muniție, echipament militar și o platformă pentru livrarea forței letale;

  • transportul, depozitarea, întreținerea și repararea echipamentelor finanțate prin program.

 

Germania şi Spania au anunţat proiecte pentru formarea a mii de militari ucraineni

 

Miniştrii apărării din Germania şi Spania şi-au anunţat marţi proiectele de formare a mii de militari ucraineni în cadrul EUMAM.

Germania prevede formarea a 5.000 de militari într-un "evantai larg de competenţe", a anunţat ministrul german Christine Lambrecht.

Omoloaga sa spaniolă, Margarita Robles, a precizat că ţara sa va forma 400 de soldaţi ucraineni la fiecare două luni, respectiv 2.400 pe an, la Toledo.

Franţa a anunţat în octombrie că va instrui 2.000 de militari ucraineni pe teritoriul său.

Pregătirile pentru lansarea acestui program au fost anunțate în octombrie. O misiune similară a fost deja desfășurată pe teritoriul Marii Britanii: forțele armate ucrainene au fost antrenate acolo nu doar de britanici, ci și de instructori militari din statele membre UE și din țările din afara blocului comunitar. 

La 17 octombrie 2022, Consiliul a adoptat o decizie de instituire a EUMAM Ucraina, cu o durată inițială de doi ani.

Misiunea reprezintă un răspuns direct la cererea de sprijin adresată de Ucraina Înaltului Reprezentant. Aceasta urmează să asigure formare individuală, colectivă și specializată pentru forțele armate ale Ucrainei, precum și coordonarea și sincronizarea activităților statelor membre care asigură formarea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel