UE a aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, interzicând importul de diamante

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Țările Uniunii Europene au aprobat luni un al doisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei.

Noile măsuri „dau o nouă lovitură capacității lui Putin de a duce războiul”, țintind sectoare foarte apreciate ale economiei ruse și îngreunând eludarea sancțiunilor UE, a declarat Consiliul UE într-un comunicat.

„Cu acest al doisprezecelea pachet, prezentăm o nouă listă solidă de măsuri economice și individuale care vor slăbi și mai mult mașina de război a Rusiei”, a comentat șeful UE pentru politică externă Josep Borrell.

„Mesajul nostru este clar, așa cum am spus deja la Consiliul informal pentru afaceri externe de la Kiev: vom rămâne hotărâți în îndeplinirea angajamentelor noastre față de Ucraina și vom continua să sprijinim lupta acesteia pentru libertate și suveranitate”, a adăugat el.

Interzicerea diamantelor neindustriale

În pachet, Uniunea Europeană introduce, printre altele, o interdicție directă și indirectă a importului, achiziționării sau transferului de diamante din Rusia. Această interdicție se aplică diamantelor originare din Rusia, exportate din Rusia, transportate prin Rusia și diamantelor rusești procesate în țări terțe. Interdicția se aplică diamantelor naturale și sintetice neindustriale, precum și bijuteriilor cu diamante.

UE a făcut pasul după ce țările G7 au anunțat un embargo asupra diamantelor rusești.

Interdicția intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, dar sancțiunile nu vizează și diamantele de uz industrial. Mutarea va afecta direct Belgia, care este un mare procesator de diamante. 25% din diamantele rusești brute au trecut prin Anvers înainte de începerea războiului din Ucraina. Procesatorii belgieni au susținut anterior că o interdicție ar devia diamantele rusești în altă parte și ar face mai dificilă dezvoltarea unei piețe curate a diamantelor. Belgia nu s-a opus niciodată direct interdicției.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel