Ucrainenii au traversat Niprul în zona Herson, dar contraofensiva merge mai încet decât era planificat

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mesajul său video de noapte că luni armata ucraineană a avansat în toate direcțiile frontului. Putin a ținut un discurs  luni seară și a mulțumit armatei și forțelor de securitate pentru loialitate. Cu toate acestea, Evgheni Prigojin a susținut luni că forțele lui Wagner au vrut să organizeze un protest, nu să răstoarne guvernul.

"Soldații noștri au făcut progrese în toate direcțiile și aceasta este o zi fericită. Le-am urat băieților mai multe zile ca aceasta", a lăudat Zelenski acțiunile armatei sale.

De altfel, președintele ucrainean a mers luni în mai multe zone apropiate de linia frontului. Zelenski a vizitat unitățile Forțelor Armate Khortiția ale Grupului Operațional Strategic de Forțe, implicate în lupte aprige în jurul orașului Bahmut.

Zelenski s-a întâlnit cu militari la o benzinărie de pe marginea drumului

De asemenea, Zelenski a vizitat poziții avansate în direcția Berdiansk: ”Salutăm batalionul 3, <> al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate din Ucraina”, a spus Zelenski.

 

Ucraina a spart prima linie de apărare a rușilor în unele zone

 

Trupele ucrainene au înaintat cu 1,5 kilometri adâncime în teritoriile ocupate de ruși în direcția Melitopol,  a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare din direcția Tavria, Valeri Șershen, citat de Ukrinform.

"Regiunea Zaporijia. Asistăm acum la o descoperire. În unele zone, putem vedea deja că forțele de apărare ucrainene ajung pe a doua linie de apărare, sau pe linia principală de apărare a ocupanților ruși. Evoluții pozitive", a remarcat analistul politico-militar. Oleksandr Kovalenko.

Kovalenko a comentat și succesul Forțelor Armate ale Ucrainei la Bahmut.

Capul de pod Bahmut este, de asemenea, interesant prin faptul că acum am început să le atacăm flancurile cu o nouă intensitate și forță, și nu numai. Ceea ce se dezvoltă în prezent în regiunea Bahmut nu sunt doar sectoarele de nord-vest și sud-vest, dar acțiunea este și având loc în oraș. În oraș în sine au început acțiuni interesante de către Forțele de Apărare ucrainene, care au început să readucă anumite poziții sub controlul lor. Tendința este  pozitivă", a spus Kovalenko.

 

Trupele ucrainene ar fi stabilit un cap de pod în partea de est a Niprului

 

De asemenea, ieri a venit vestea că trupele ucrainene au traversat râul Nipru lângă Herson prin podul Antonovski. Din această cauză, unii bloggeri militari ruși în panică au început să ceară ajutor de la Forțele Aeriene Ruse.

Mai mult, informațiile din surse rusești spun că trupele ucrainene au stabilit controlul asupra unei părți mici a teritoriului de peste Nipru. Se pare că sunt acolo de trei zile și, în același timp, au reușit să-și aprovizioneze trupele. Forțele ruse, susține profilul Telegram al primarului Dva, au fost nevoite să se retragă, timp în care au suferit anumite pierderi.

Aceeași sursă relatează că numărul soldaților ucraineni care se află pe malul de est al râului, lângă podul Antonovski, este în continuare în creștere. Potrivit acestuia, ucrainenii aprovizionează cu bărci și nave rapide.

 

Avansul ucrainean este mai lent decât era planificat

 

Oficiali americani, citați de publicația NYT, confirmă că lucrurile merg mai greu decât s-ar fi dorit.

Cel puțin 17 vehicule de infanterie Bradley trimise de SUA în Ucraina sunt avariate sau distruse, cam 15% din numărul promis, se arată în articol, care relevă faptul că Armata ucraineană are mai multe provocări, cele mai importante fiind câmpurile de mine create de ruși, elicopterele de atac rusești (în special KA-52) care fac viața grea tancurilor și blindatelor occidentale, dar și vremea nefavorabilă unor astfel de acțiuni rapide de contraofensivă.

O problemă cu adevărat îngrijorătoare, pentru care trebuie găsită rapid o soluție, este fructificarea câștigurilor realizate și menținerea pozițiilor. Astfel, un înalt oficial militar american arată că au fost cazuri când trupele ruse au refăcut câmpurile minate curățate cu echipamente furnizate de Occident.

Ucrainenii au înaintat maxim 6 kilometri, ceea ce înseamnă ”mai puțin de jumătate din distanța pe care trebuie să o parcurgă Ucraina – amenințată de mine și bombardamentele de artilerie rusă necruțătoare – pentru a ajunge la principalele poziții defensive ale Rusiei, notează analiza NYT.

Totuși, speranțele sunt încă mari. În ciuda progresului lent al contraofensivei, oficialii ucraineni spun că principalele bătălii nu au venit încă și, cu cea mai mare parte a forței Ucrainei încă păstrată în rezervă, este devreme pentru a evalua succesul sau eșecul, susțin ei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel