Ucrainenii nu mai doresc să vorbească limba rusă nici măcar în comunicarea curentă

Cătălin Costea |
Data publicării:

Dacă spera cumva la o apropiere între popoare după eforturile și sacrificiile națiunii ruse pentru “eliberarea” și “denazificarea” Ucrainei, Putin nu poate să constate decât că a obținut exact efectul contrar, iar dovada cea mai elocventă este furnizată de indicatorul fidel al utilizării limbii ruse în țara agresată.

În cei doi ani de când a început invazia rusă pe scară largă, locuitorii Ucrainei au folosit tot mai puțin limba rusă. Afirmația este conținută într-un comunicat de presă bazat pe rezultatele studiului realizat de Universitatea Ludwig Maximilian din München împreună cu Universitatea Britanică din Bath și cu Universitatea Tehnică din München, publicat miercuri, 10 ianuarie.

Limba joacă un rol determinant în identitatea Ucrainei post-sovietice, notează autorii studiului. Mulți ucraineni vorbesc fluent atât ucraineană, cât și rusă. Cu mai bine de de 10 ani în urmă, doar aproximativ 50% dintre locuitorii țării considerau ucraineană principala limbă de comunicare. Însă, în urma protestelor de la Maidan de la sfârșitul lui 2013 declanșate de refuzul președintelui ucrainean pro-rus Vladimir Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE și după anexarea ulterioară a Crimeei de către Rusia în 2014, tot mai mulți ucraineni au început să renunțe la utilizarea limbii ruse.

 

“O reacție politică” a societății ucrainene la situația generată de Kremlin

 

Oamenii de știință au decis să studieze acest fenomen într-un studiu care a fost publicat în revista Communications Psychology. Folosind inteligența artificială și analize statistice, ei au analizat peste patru milioane de mesaje transmise de 63 de mii de utilizatori ucraineni ai rețelei de socializare X (Twitter) în perioada ianuarie 2020 – octombrie 2022.

Potrivit autorilor, utilizatorii au început să treacă de la rusă la ucraineană chiar înainte de invazia rusă pe scară largă, dar această tendință a crescut brusc după ce a început războiul.

În opinia lor, această schimbare în comportamentul utilizatorilor a fost “o reacție politică” la ceea ce se întâmpla. Utilizatorii au vrut să se distanțeze atât de sprijinul pentru război, cât și de Rusia ca atare, așa că au început să treacă în masă la utilizarea limbii ucrainene.

Dar poate că această metamorfoză este cel mai bine sintetizată de scriitorul și poetul ucrainean Serghei Jadani care, într-un interviu acordat la sfârșitul anului trecut pentru DW, declara: “Mi se pare că însuși domeniul de funcționare (al limbii ucrainene - n.r.) s-a schimbat. Acesta este un punct foarte interesant și important. Se pare că limba ucraineană, poate pentru prima dată în istoria sa, a depășit limitele unui fel de utilizare de ghetou, iar astăzi este cu adevărat limba existenței și funcționării zilnice normale în rândul ucrainenilor. Și asta în ciuda faptului că încă nu toți ucrainenii o folosesc în fiecare zi. Acum ucraineana nu mai este una dintre cele două limbi folosite de ucraineni. Este limba principală”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel