Ucrainenii folosesc masiv artileria la Tokmak. Rușii au probleme acolo, iar poarta spre orașele de la Azov e aproape să se prăbușească

Armata ucraineană
Armata ucraineană

Tokmakul ocupat de ruși este un oraș poziționat strategic, în sudul Ucrainei, fiind cheia pentru înaintarea către orașele de la Marea Azov. Tokmak este bombardat în mod constant de artileria ucraineană. Ucrainenii trag în el din lansatoare de rachete cu salve și folosesc și muniții cu dispersie, recunosc și rușii. Potrivit unui colonel ucrainean, Tokmak ar putea fi eliberat luna viitoare.

Administratorii numiți de ruși ai regiunii Zaporojie au declarat în repetate rânduri că Tokmak a fost vizat de bombardamentele ucrainene, folosind lansatoare de tip HIMARS și rachete cu submuniții.

Tokmak este un important nod de trafic în care converg drumurile către Berdianske și Melitopol. Prin urmare, este un bun punct de plecare pentru ca forțele ucrainene să avanseze spre coastă. Prin oraș trece și calea ferată care leagă Luhansk și Crimeea. Și rușii se bazează în principal pe transportul feroviar pentru aprovizionare.

 

Munițiile cu dispersie occidentale provoacă pierderi grele rușilor

Muniție cu dispersie folosită de Rusia în Ucraina / Foto: Grupul operațional-tactic „Est” al Armatei ucrainene

Ținta rachetelor cu muniții cu dispersie sunt în principal convoaiele de aprovizionare ale forțelor ruse, potrivit declarației canalului rus Telegram al colonelului Piotr Șuvalov: „Recent, rachetele au ajuns în Tokmak și au lovit camioane le grele” Dar a scăpat oricum, a spus el.

Media rusă a condamnat Kievul pentru desfășurarea de muniții cu dispersie occidentale și a cuantificat efectele atacurilor cu aceste muniții: „Mii de soldați ruși au fost uciși într-o singură zi. Ministerul rus al Apărării l-a condamnat indignat ca nu este un război, ci un masacru”.

 

Armata ucraineană se pregătește să atace la Tokmak

 

Scopul acestor atacuri nu este doar de a preveni aprovizionarea unităților ruse care luptă în apropierea Robotîne, ci și de a pregăti terenul pentru o altă ofensivă îndreptată spre Melitopol.

„Cel mai probabil vom ocoli Tokmak dinspre est. Îl ducem la așa-numita încercuire operațională pentru a putea trece sub controlul artileriei noastre. După curățarea capului de pod de lângă Robotîne, artileria noastră poate fi adusă acolo, penbtru a lovi”, a descris colonelul Forțelor Aeriene Ucrainene Roman Svitan, posibila direcție a atacului și tactica într-un interviu acordat postului ucrainean NV.

Un avans de la est la Tokmak ar fi posibil, pentru că ucrainenii nu mai încearcă să pătrundă nu numai la Robotîne, ci și la estul Verbov.

Svitan a menționat că situația la o adâncime de douăzeci de kilometri poate fi deja determinată cu ajutorul recunoașterii aeriene: „Au Armata a 35-a acolo. Ei bine, o numesc o armată, dar sunt câteva brigăzi împrăștiate. Și asta e treaba pentru artileria noastră”.

„Procedura va depinde de cantitatea de forțe și resurse și de decizia înaltului comandament”, a adăugat Svitan. Potrivit acestuia, acolo vor fi dislocate rezerve strategice. „Acest lucru va fi evident imediat. Progresul va fi de un kilometru pe zi. Cred că septembrie va fi luna Tokmak”, a subliniat el.

Potrivit unui alt expert ucrainean, Pavel Narojni, ”linia Surovikin” se prăbușește pentru că ucrainenii reușesc să lovească depozite mai departe din față, precum un depozit de muniții din Radensk, în regiunea Herson, sau poduri.

Potrivit coordonatorului grupului de rezistență informațională Konstantin Mashovets, ocupanții au dislocat 100.000 de soldați în Marea Azov. Poate părea o forță invincibilă, susținută de un sistem de apărare cu mai multe straturi și superioritate aeriană.

Cu toate acestea, chiar și o astfel de grupare are propriile sale vulnerabilități, la care lucrează în prezent soldații ucraineni. Potrivit ISW, care citează surse ruse, forțele Moscovei continuă să se confrunte cu probleme cu capacitățile de contrabaterie pe toate sectoarele frontului, iar unitățile rusești se confruntă cu o lipsă de ofițeri din cauza pierderilor masive.

Totuși, viitorul războiului va depinde de campania de vară-toamnă, iar Kievul mai are o fereastră de 2 luni pentru a realiza o breșă importantă, spun unii specialiști.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel