Ucrainenii cred tot mai mult în victoria împotriva Rusiei. Eliminarea corupției, aproape la fel de importantă ca integritatea teritorială

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus asupra populației civile în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus asupra populației civile în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

În perioada 27-28 iunie 2022, Grupul Sociologic „Rating” a efectuat un sondaj de opinie în Ucraina, în cadrul unui studiu social finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională din SUA  (USAID).

Potrivit sondajului, 98% dintre respondenți cred că Ucraina va ieși câștigătoare în războiul cu Rusia, iar 91% susțin activitatea desfășurată de președintele Volodimir Zelenski de la începerea invaziei ruse.

Sondajul mai arată că ucrainenii nu cred că își vor pierde teritoriile în favoarea Rusiei. În timp ce 64% dintre ucraineni consideră că, după războiul actual, Ucraina va reveni la granițele recunoscute internațional în 1991, doar 14% se tem că Ucraina va recâștiga doar teritoriul controlat înainte de invazia Rusiei din 24 februarie.

Majoritatea ucrainenilor nu consideră că ar mai putea fi pierdute alte teritorii, iar sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut semnificativ față de luna aprilie. Conform sondajului, 72% dintre ucraineni ar fi votat aderarea la NATO dacă referendumul se desfășura în iunie, reprezentând o creștere cu 13 procente față de sondajul similar efectuat în aprilie.

În pofida situației actuale, nu mai puțin de 84% dintre ucraineni cred că viitorul tinerilor va fi unul bun în Ucraina, doar 11% fiind de părere contrară. Pe categorii de vârste, 88% dintre tinerii între 18-35 de ani cred că viitorul lor în Ucraina va fi pozitiv.

Întrebați despre principalele obiective ale Ucrainei pe următorii 10 ani, 49% dintre respondenți au indicat restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, 48% - eliminarea corupției, 35% - consolidarea capacității de apărare a țării, iar 33% - aderarea la UE.

Potrivit sondajului, 66% dintre ucraineni cred că Polonia a oferit cel mai mare sprijin Ucrainei. Statele Unite ocupă locul al doilea (64%), iar Regatul Unit al Marii Britanii este pe locul trei (60%). La distanță mare din punct de vedere al procentelor se află mai multe statele cu procente situate între 1% și 10%. Printre acestea se află și România, care în iunia a fost apreciată de doar 1% dintre ucraineni față de 7% în sondajul din aprilie.

Ultimele date referitoare la Ucraina, furnizate de ONU, arată că peste 10,6 milioane de oameni au părăsit țara din 24 februarie. În prezent, în Europa sunt peste 6,3 milioane de refugiați din Ucraina. Sondajele efectuate în Polonia - țară care în august a înregistrat 5,443 de milioane de ucraineni la punctele de trecere a frontierei - arată că mai mult de jumătate dintre refugiați intenționează să se întoarcă în Ucraina imediat ce războiul se termină.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel