Ucrainenii construiesc o nouă linie defensivă în timp ce rușii revendică capturarea orașului Soledar

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că soldații ruși au cucerit orașul Soledar, situat în estul Ucrainei, în timp ce Forțele Armate Ucrainene au declarat că încă se duc lupte grele în acest oraș, în timp ce își stabilesc noi poziții defensive.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat vineri dimineață că rușii au lansat ofensive brutale în întreaga regiune Donețk și a subliniat că noaptea în Soledar a fost grea.

"Luptătorii noștri încearcă cu curaj să mențină apărarea. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar o vom câștiga", a declarat Maliar, potrivit Politico.

În timp ce ministerul rus al apărării a afirmat că orașul Soledar a fost capturat în integralitate. în noaptea de joi spre vineri, dar oficialii ucraineni din domeniul apărării nu au confirmat acest lucru.

''Nu, asta nu este sigur'', a spus despre pierderea oraşului purtătorul de cuvânt al comandamentului Est al armatei ucrainene, Serghei Cerevati.

''Lupte violente se desfăşoară în continuare la Soledar'', a adăugat el, vorbind la televiziunea publică de la Kiev.

''Forţele Armate Ucrainene menţin situaţia sub control în condiţii dificile'' în faţa ''celor mai bune unităţi (ale grupării ruse de mercenari) Wagner şi a altor forţe speciale ruse'', a precizat acesta.

Într-o declarație făcută joi seara târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că parașutiștii ucraineni din Brigada 77 aeropurtată și militarii din Brigada 46 aeropurtată din Soledar și-au menținut pozițiile și au provocat pierderi semnificative inamicului.

Grupul de reflecție ''Institutul pentru Studiul Războiului'' (ISW) a declarat că rușii au controlat probabil cea mai mare parte din Soledar din 11 ianuarie.

"Rușii au împins probabil forțele ucrainene în afara periferiei vestice a Soledar și încă "curățau oraşul Soledar de forțele ucrainene rămase la 12 ianuarie", a precizat ISW.

Presa rusă a relatat, de asemenea, că soldații ucraineni au fost încercuiți în Soledar, dar acest lucru este respins de partea ucraineană.

Rușii prezintă ocuparea oraşului Soledar ca pe o victorie majoră, dar rară, pe un câmp de luptă, deoarece le va permite să încercuiască Bakhmut - un oraș din regiunea Donețk, pe care încearcă să-l ia cu asalt încă din vară.

Şeful aşa-zisei companii militare private (PMC) Wagner Group, oligarhul rus Evgheni Prigozhin, a catalogat capturarea Soledar și Bakhmut drept proiecte personale. Într-o declarație, el a susținut că peisajul unic al Soledar și Bakhmut din apropiere le-a făcut să fie mari fortificații naturale, datorită, în mare parte, unui vast sistem de mine de sare care funcționa ca o rețea de tuneluri.

Dacă cucerirea oraşului Soledar va face capturarea Bakhmutului mai ușoară - așa cum speră rușii - este greu de stabilit.

Analiştii militari ai ''Institutul pentru Studiul Războiului'' (ISW) precizează că rusești au exagerat importanța oraşului Soledar, care este în cel mai bun caz o victorie tactică.

ISW continuă să evalueze dacă cucerirea oraşului Soledar va permite forțelor ruse să exercite control asupra liniilor de comunicare terestre ucrainene critice din Bakhmut și dacă va poziționa mai bine forțele rusești pentru a încercui acest oraș.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel