Ucrainenii au informat SUA despre planul de demitere a lui Zalujnîi. Șeful armatei ar urma să plece în câteva zile

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Potrivit a două surse Reuters, guvernul ucrainean a informat vineri Casa Albă despre planurile de demitere a comandantului forțelor armate, generalul Valeri Zalujnîi. Informația este un alt indiciu semnificativ că omul care a condus apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse din februarie 2022 va părăsi într-adevăr postul.

Zalujnîi a fost chemat luni la o întâlnire la biroul președintelui și i s-a spus că este concediat, au declarat două surse familiare cu chestiunea pentru CNN.

Cu toate acestea, una dintre surse a spus că „procesul de înlăturare (a generalului) din fruntea forțelor armate este suspendat până când toate părțile vor conveni asupra următoarei acțiuni”. Cât timp poate dura procesul nu este clar. Casa Albă nu s-a opus planului, potrivit celei de-a doua surse a agenției, spunând că „este la latitudinea Ucrainei să ia decizii suverane cu privire la managementul personalului său”.

Deocamdată, nu a fost făcut un anunț oficial, ceea ce înseamnă că Zalujnîi este încă în funcție, totuși, este așteptat un decret prezidențial până la sfârșitul săptămânii, a declarat una dintre surse pentru CNN.

În urmă cu câteva zile, Reuters a raportat că poziția lui Zalujnîi a fost deja oferită comandantului forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski. Totuși, așa cum notează și WashingtonPost, ”generalul Sîrski este considerat de mulți a fi un comandant în stil sovietic care și-a ținut forțele sub foc prea mult timp în Bahmut, când Ucraina ar fi trebuit să se retragă”.

„Este un personaj de tipul generalului Patton”, a spus o persoană apropiată lui Zelenski, referindu-se la Sîrski. „Nu are o genă a resurselor umane în el”

Zalujnîi și Sîrski, în primele săptămâni ale invaziei ruse

O altă variantă este actualul șef al Direcției de Informații a Apărării, Kyrylo Budanov, un general în vârstă de 38 de ani despre care se știe că are legături strânse cu Zelenski și este văzut ca reprezentând o nouă generație de lideri militari.

Alte mass-media mondiale și ucrainene au scris și despre neînțelegerile dintre Zalujnîi și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în special cu privire la cererea generalului de a mobiliza până la 500.000 de ucraineni în plus.

Potrivit ziarului american The Washington Post, președintele nu este de acord cu cererea și susține că armata nu va putea să-și asigure un astfel de număr din cauza lipsei uniformelor, a armelor și a capacității insuficiente a centrelor de antrenament. Potrivit lui Zelenski, o altă problemă este lipsa fondurilor pentru salarii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel