Ucraina va produce “Bayraktar TB2”, drona cu rezultate excelente în ultimele conflicte

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat publicației ucrainene online “Levy Bereg” (LB.ua) pe 5 octombrie, directorul executiv al "Ukrspetsexport", Vadym Nozdrya, a confirmat informația potrivit căreia în Ucraina va fi înființată o fabrică destinată producției dronelor “Bayraktar TB2”, ca parte a unui proiect comun cu Turcia.

“Este un proces de producție comună, o activitate la scară largă de asamblare desfășurată pe teritoriul Ucrainei, iar aceasta va determina o scădere cu 35% a costului de producție al acestor sisteme”, a declarat Vadym Nozdrya.

În prezent, părțile au semnat deja un angajament privind echiparea fabricii cu mijloace de producție și garantarea unei prime comenzi, însă stabilirea locului unde va fi instalată facilitatea de producție este încă în analiză.

Ministerul Apărării din Ucraina intenționează să își extindă flota de vehicule aeriene fără pilot “Bayraktar TB2” până la 48 de drone. În prezent, Forțele Aeriene ucrainene dispun de șase drone “Bayraktar TB2” și trei stații de control la sol. Configurația standard a unui sistem “Bayraktar TB2” este cu patru vehicule aeriene fără pilot pentru fiecare stație de control de la sol (stație de bază).

În viitor, Ucraina va produce o variantă ușor modificată a UAV-ului “Bayraktar TB2”, pe care o va  putea exporta în mod independent către țări terțe, cu condiția acestea să nu fie deja angajate în astfel de negocieri cu Turcia. Un exemplu oferit de oficialul ucrainean în acest sens este Azerbaidjanul, care a comandat deja 36 de UAV-uri din Turcia.

Comentariul autorului: Turcia se mișcă repede și bine. Pentru toate statele exportatoare de armament și tehnică de luptă, această industrie reprezintă un important instrument de atingere a scopurilor strategice.

Astfel, Ucraina nu reprezintă doar o piață pentru tehnica militară turcească și un partener cu potențial ridicat în unele sectoare din domeniul construcțiilor de armament, ci și un stat care se bucură de sprijinul Occidentului, iar acest lucru devine tot mai important pentru Turcia.

În ultima perioadă Turciei i s-a restrâns accesul la tehnologiile performante venite din vest. Foarte probabil, Ankara speră că va putea beneficia în continuare de unele tehnologii avansate folosindu-se de Ucraina. Un bun exemplu în acest sens este chiar proiectul “Bayraktar TB2”, întrucât Canada a anunțat recent că suspendă exportul de tehnologie pentru producerea dronelor, către Turcia, însă este puțin probabil că va proceda la fel în cazul în care acestea vor fi produse de Ucraina. Mai ales dacă dronele își vor dovedi utilitatea în lupta pe care Kievul o duce în Donbas cu separatiștii sprijiniți de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel