Ucraina va avea 200 de tancuri Leopard 1A5, dar nu-și permite luxul să renunțe la vechile tancuri sovietice T-72

Tancuri de luptă Leopard 1
Tancuri de luptă Leopard 1

După ce inițial consorțiul germano-danez-olandez a anunțat că va dona Ucrainei 100 de tancuri Leopard 1A5 de fabricație germană, cele trei state donatoare, împreună cu Danemarca, care operează independent – ​​au adăugat alte 95 de tancuri Leopard 1, scrie Forbes.

Cel mai recent angajament german de săptămâna trecută include încă 25 de tancuri. Primele vreo 20 de Leopard 1A5 au sosit deja în Ucraina, unde se presupune că echipează o companie din noua brigadă 44 mecanizată - precizează Forbes.

Ucraina ar urma primească acum nu mai puțin de 195 de Leopard 1A5 construite în anii 70-80 și vor fi de departe cele mai numeroase tancuri occidentale, depășite în inventarul Armatei ucrainene doar de T-64 construit local, dar și de diverse modele de T-72 pe care Ucraina fie le-a moștenit de la Uniunea Sovietică în 1991, fie le-a achiziționat recent de la aliaţii săi europeni.

Referitor la T-72, Forbes scrie că variantele modernizate ale acestora - T-72EA - au motoare mai puternice, o electronică modificată (echipamente de comunicații și cameră cu viziune termică modernă) și un blindaj reactiv suplimentar.

În total, aliații Ucrainei vor livra aproximativ 105 tancuri T-72EA, SUA și Țările de Jos anunțând, la începutul acestui an, că vor cumpăra pentru Ucraina 90 de tancuri modernizate. În plus, Danemarca a promis în septembrie cel puțin 15 tancuri T-72EA.

Problema cea mai mare a tancurilor sovietice, inclusiv a celor modernizate, rămâne protecția echipajului- depozitarea muniției este sub turelă înseamnă că o lovitură care străpunge armura tancului, duce la explozia muniției în interior.

 

Leopard 1A5 are calități 

Leopard 1A5 / Foto: moore.army.mil

Nu există niciun indiciu că vreunul dintre aliații NATO este gata să se despartă de Leopard 2; nici nu există niciun semn că Marea Britanie va adăuga mai multe la cele 14 tancuri Challenger 2 pe care le-a donat Ucrainei - dintre care se pare că ucrainenii au pierdut doar unul.

La cinci luni de la mult-așteptată contraofensivă, Ucraina a pierdut - cel puțin temporar - 13 dintre cele mai bune tancuri Leopard 2 (85 de tancuri Leopard 2 promise de aliații săi și 71 livrate), scrie Forbes.

În privința tancurilor occidentale mai vechi, Leopard 1A5, acestea reprezintă o oportunitate, dar una riscantă.

Kievul trebuie să-și dea seama cum să folosească cel mai bine aceste tancuri: să le atenueze punctele slabe și să le valorifice punctele forte. 

Pentru aproape 200 de Leopard 1A5, suficiente pentru trei batalioane, aceasta înseamnă desfășurarea tancurilor unde se pot mișca rapid, să rămână în raza focului de acoperire și să tragă de la distanță.

Leopard 1A5 de 40 de tone și echipaj patru persoane este un trăgător rapid și precis. Nu fără motiv, un instructor de tancuri danez și-a sfătuit cursanții ucraineni să lupte în timp ce se află în mișcare. Leopard 1 „a fost făcut pentru conducere și tragere”, a spus instructorul.

Cea mai mare slăbiciune a Leopard 1A5 este că este blindat subțire conform standardelor moderne. Protecția suplimentară a blindajului, împreună cu un tun principal mai mare, a fost principala cerință care a determinat dezvoltarea Leopard 2, de 70 de tone.


Soluția braziliană


Vulnerabilitatea blindajului este o problemă pe care armata braziliană, care folosește și Leopard 1A5, a rezolvat-o cu tactică. „Descurcă-te cu ceea ce ai”, scria ofițerul brazilian de tancuri Adriano Santiago Garcia pentru revista oficială de tancuri a Armatei SUA.

Leopard 1A5 are un mare avantaj - precizia focului - dar este vulnerabil la loviturile inamicului, așa că blindatele trebuie să încerce să rămână cât mai bine camuflate și să acționeze coordonat.

Ceea ce nu ar trebui să facă ucrainenii este ceea ce făceau adesea cu Leopard 2, în primele săptămâni ale contraofensivei: să avanseze în grupuri mici, fără prea mult sprijin de infanterie, direct către pozițiile rusești – adesea prin câmpuri minate și zone de artilerie și drone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel