După un an de lupte epuizante, Ucraina umblă la moralul militarilor: Schimbarea de la vârful Armatei, una din mutările pentru contraofensiva de primăvară

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Un scandal ia avânt în rândul Forțelor Armate ale Ucrainei și amenință să lovească chiar în moralul trupelor, considerat cel mai important dintre centrele de greutate ale rezistenței ucrainene. Președintele Zelenski a anticipat posibilele consecințe și a dispus deja primele măsuri.

Pe 20 martie, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat cererea de demisie din mandatul de deputat a generalului-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski, pe care acesta o înaintase pe 17 martie.

Potrivit mass-media ucrainene, Zabrodski - fost comandant al Trupelor de Desant în perioada 2015 – 2019, a demisionat fiindcă urmează să fie numit în funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene. Dacă numirea se va finaliza, Zabrodski devine al doilea în ierarhia militară ucraineană după generalul Valeri Zalujnâi.

 

Pe cine va schimba generalul-locotenent Mihailo Zabrodski?

Foto: Evhen Moisiuk

Momentan funcția de locțiitor al Comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene este deținută, din 28 iulie 2021, de generalul-locotenent Evhen Moisiuk.

Moisiuk, în vârstă de 43 de ani, originar din Cernăuți, este un militar foarte apreciat și decorat pentru fapte de mare curaj și profesionalism, inclusiv cu cea mai recent înființată dinstincție de război - Crucea Meritului Militar, care este a treia ca valoare în Ucraina după ordinele „Steaua de Aur” și ”Erou al Ucrainei”. Se remarcă faptul că distincția Crucea Meritului Militar, înființată pe 5 mai 2022, a fost acordată pentru prima dată pe 6 mai generalului Valeri Zalujnîi, iar a doua persoană care a primit-o, tot pe 6 mai, a fost chiar Evghen Moisiuk.

Între 2019 și 2021, Moisiuk a fost comandantul Trupelor de Desant, succedându-I chiar pe Zabrodski, iar în luptele din Donbas s-a remarcat la aeroportul Donețk în 2014 - 2015, considerat mult timp cel mai fierbinte punct al frontului.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, menționa pe 4 aprilie 2022, ”câțiva ucraineni speciali”, printre care și Moisiuk, pentru că își fac treaba foarte bine la conducerea forțelor armate

Despre generalul Moisiuk se pot spune în continuare multe lucruri foarte bune și este, cu siguranță, unul dintre marii patrioți ai Ucrainei. Cu toate acestea, urmează să fie schimbat din funcție, dacă nu cumva s-a înființat un al doilea post de locțiitor al lui Zalujnâi, în care să fie numit Zabrodski. 

 

Din ce cauză ar urma să fie schimbat din funcție generalul Evhen Moisiuk, foarte apreciat de superiorii săi?

În vremuri de război, schimbarea generalilor din funcție reprezintă o ultimă măsură, dictată doar de forța împrejurărilor, deoarece dacă nu este bine calculată are efecte adverse devastatoare asupra propriilor militari.

Înainte ca generalul-locotenent (în rezervă) Mihailo Zabrodski să-și dea demisia din parlament, în Ucraina au avut loc o serie de evenimente declanșate de un interviu acordat publicației Washington Post de un comandant de batalion ucrainean din linia întâi.

În interviu, ofițerul a prezentat unele îngrijorări privind situația de pe câmpul de luptă, fapt care a generat nemulțumiri la vârful armatei ucrainene.

Pe 13 martie, Washington Post a publicat articolul cu titlu ”Ucraina duce lipsă de trupe calificate și de muniții pe măsură ce pierderile și pesimismul cresc”, în care era prezentat, în principal, un interviu luat unui comandant de batalion ucrainean din Brigada 46 de Asalt Aerian.

Ofițerul ucrainean, cu pseudonimul Kupol, unul dintre supraviețuitorii din linia întâi de mai bine de un an de la începerea războiului, trăgea un semnal de alarmă privind slaba calitate a recruților, care iau locul celor uciși sau răniți.

După un an de război, batalionul său este de nerecunoscut, a spus Kupol. Din cei aproximativ 500 de soldați, aproximativ 100 au fost uciși în acțiune și alți 400 au fost răniți, ceea ce a dus la o schimbare completă, el rămânînd singurul profesionist.

Unitatea comandată de Kupol s-a retras din Soledar, în estul Ucrainei, în timpul iernii, după ce a fost înconjurată de forțele ruse, care au capturat ulterior localitatea. „Primesc 100 de soldați noi”, a spus Kupol, care are gradul de locotenent-colonel. „Nu îmi lasă timp să îi pregătesc. Ei (șefii) spun: „Ia-i în luptă”. Pur și simplu aruncă totul și fug. Asta este. Înțelegi de ce? Pentru că soldatul nu trage. Îl întreb de ce, iar el îmi spune: „Mi-e frică de sunetul împușcăturii”. Și din anumite motive, nu a aruncat niciodată o grenadă. … Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre de instruire, iar instructorii noștri trebuie să fie trimiși acolo, în tranșee. Pentru că au eșuat în sarcina lor”.

Un alt militar ucrainean preciza tot pentru Washington Post că bombardamentele sunt atât de intense, încât permanent există soldați care au atacuri de panică, iar ceilalți sar pe ei și îi imobilizează pentru a nu fugi din tranșee. Alții au reușit să fugă. „Nu îi învinovăţesc”, a spus el. „Erau atât de confuzi.”Pe lângă slaba pregătire a recruților, Kupol a mai ridicat și problema înzestrării cu muniția de bază pentru armamentul ușor de infanterie, inclusiv grenadele de mână și a cele de aruncător. „Ești în prima linie”, a spus Kupol. „Ei vin spre tine și nu ai cu ce să tragi”.

Kupol și-a exprimat și unele temeri privind succesul preconizatei contraofensive ucrainene, dar speră că forțele ucrainene pregătite de Washington și rezerva creată pentru contraofensivă vor avea mai mult succes decât soldații neexperimentați care se află acum pe front sub comanda sa. „Există întotdeauna credința într-un miracol”, a spus el. „Fie va fi un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesională. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în orice caz”. Conducerea Forțelor Armate ucrainene reacționează prin înlăturarea militarului combatant din funcție, ceea ce duce la un val de nemulțumire preluat de presă.

Dacă articolul din Washington Post ar fi fost interpretat la Kiev doar ca un semnal de alarmă pentru a se reacționa în direcția îmbunătățirii situației, ieșirea în mass-media a comandantului de batalion putea fi capitalizată pentru intensificarea campaniei de sprijin extern a Ucrainei.

Este război, iar muniția nu ajunge mereu la timp în linia întâi. Camionul este bombardat sau are o pană, orice se poate întâmpla, deși pentru cei din prima linie nu contează aceste explicații. Recruții cu câteva luni de instrucție nu se vor putea ridica niciodată la nivelul profesioniștilor (există și excepții), în orice armată din lume. Comandanții din linia întâi vor mereu mai mult sprijin, deoarece oricât de tari ar fi, sunt erodați psihic în orice secundă și au o evaluare diferită față de cei care concep operațiile. Absolut totul era scuzabil. Și reacția de frustrare a comandantului de batalion ucrainean și problemele de organizare și pregătire ale Forțelor Armate ucrainene aveau circumstanțe atenuante, mai ales dacă se câștigă războiul.

Dar câteva zile mai târziu după publicarea interviului, conducerea Trupelor de Desant nemulțumită de atitudinea locotenentului-colonel Anatoly Kozel, prezentat de Washington Post sub pseudonimul Kupol, a decis să-l transfere la un centru de pregătire pe funcția de locțiitor comandant de batalion, potrivit publicației ucrainene Informator. Pus în fața acestei decizii, Kupol și-a înaintat raportul de demisie din Forțele Armate.

În plus, potrivit lui Kupol, generalul-maior Mirgorodsky, comandantul Trupelor de Desant și locțiitorul comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Evghen Moisiuk au făcut presiuni asupra lui să meargă la noul post. „Domnul Mirgorodsky m-a sunat pentru o conversație sâmbătă și a spus: „Ei bine, dacă sunteți atât de deștept, acordați un interviu, veți merge la centrul de formare”.

Cei de la Washington Post regretă dezvoltarea ulterioară a evenimentului. ”Am fost în contact cu Kupol. Confruntat cu un transfer, el a decis să-și părăsească postul. O evoluție cu adevărat nefericită pentru un comandant cu experiență care a vorbit pentru că dorea să vadă schimbări pozitive în forțele armate ale Ucrainei”, a precizat pe Twitter Izabel Khurshudyan, editor-șef al biroului ucrainean de la „The Washington Post”, citată de Pravda.

Pe pagina de Facebook a lui Kupol, mai mulți militari și veterani își exprimă sprijinul pentru acesta, potrivit publicației ucrainene Informator.

”Nu este opinia unui pseudo-expert despre „două sau trei săptămâni”. Aceasta este o părere echilibrată a unui expert profesionist de top. Un om care se bucură de respectul absolut și necondiționat al subordonaților săi și al tuturor celorlalte unități care se intersectează cu el. Acești oameni nu sunt roșii fără drept de vot. Ei și-au câștigat dreptul la evaluări și opinii cu sânge, sudoare și ani de război. Și nu există un alt timp, mai reușit, pentru a-l exprima decât acum - în timpul acestui război. Altfel vom pierde…”, a precizat Vladimir Shevchenko, veteran din Brigada 46 și proprietar al Veterano Coffee din Kiev.

„Dacă societatea înghite asta, dacă armata înghite asta, un număr mare de profesioniști militari vor trimite totul în iad și vor părăsi armata prin orice mijloace…, a postat un alt militar din Brigada 46.

Kupol este susșinut inclusiv de cunoscutul jurnalist Iuri Butusov, redactor la publicația ucraineană Cenzor.

”Toate acestea sunt adevărate. Și toate acestea se discută în armată. Acest realism este necesar pentru formarea unei imagini obiective. Trebuie să ne dăm seama de insuficiența eforturilor de pregătire și organizare a trupelor noastre”, a precizat Butusov pe pagina sa de Facebook, cu referire la articolul din Washington Post.

”Dacă înlăturarea are loc, înseamnă că actuala armată va pierde un comandant de calitate, capacitatea de luptă a batalionului și a brigăzii în ansamblu se va reduce semnificativ, o echipă coerentă va fi subminată”, a adăugat Butusov cu privire la posibila plecare din armată a lui Kupol.

”Sper ca, conducerea să ia în considerare situația, iar „Kupol” să fie menținut în funcție, recunoscut pentru drumul său de luptă cu premiile corespunzătoare, iar cuvintele sale vor primi o evaluare justă. Trebuie să învingem Rusia atât pe front, cât și în mintea noastră - și în loc să ne ținem gura, trebuie să începem să gândim și să acționăm pentru a ne îmbunătăți zilnic”, a încheiat Butusov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel