Ucraina trimite la Haga dovezi ale crimelor comise de separatiştii proruşi în Donbas (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Parchetul General al Ucrainei a trimis Curţii Penale Internaţionale de la Haga un document informativ privind comiterea de către Federaţia Rusă a unor execuţii extrajudiciare a nouă militari ucraineni în timpul luptelor de la Ilovaisk şi Debalţevo, informează vineri agenţiile de presă Unian şi Ukrinform.

Documentul expune fapte legate de execuţiile extrajudiciare a nouă militari ucraineni de către membri ai grupului prorus 'Uniunea cazacilor de pe Don' în timpul luptelor de la Ilovaisk, în 2014, şi Debalţevo, în 2015.

Aceste noi informaţii vor fi examinate de către biroul procurorului CPI împreună cu alte episoade de încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional comise de forţele proruse în estul Ucrainei în perioada 2014-2019.

Potrivit Parchetului ucrainean, CPI i-au fost trimise 'dovezi video şi foto privind luarea în captivitate a militarilor ucraineni, mărturii despre uciderea prizonierilor, documente care confirmă moartea militarilor în captivitate'. De asemenea, probele trimise de parchet relevă practica Federaţiei Ruse de a desfăşura acţiuni militare prin 'intermediari', adică grupări armate ilegale care îi sunt direct subordonate, conform media ucrainene.

ATENŢIE, imagini cu puternic impact emoţional! Materialul video, ataşat mai jos şi realizat în urmă cu 4 ani de ILD, conţine imagini cu atrocităţile şi crimele făcute de invadatorii ruşi împotriva ucrainenilor.

CPI a fost informată totodată că respectivele 'grupări armate ilegale sunt folosite de Federaţia Rusă nu doar pentru a obţine superioritate militară, ci şi pentru comiterea unor încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar'.

Ucraina continuă să adune dovezi privind angajarea Rusiei într-un război agresiv împotriva sa, comiterea unor crime de război şi împotriva umanităţii (în estul teritoriului ucrainean) pentru ca aceste fapte să fie pedepsite, conform parchetului ucrainean.

În august-septembrie 2014, în luptele pentru oraşul Ilovaisk, regiunea Doneţk, au fost ucişi – conform cifrelor oficiale – 366 de militari şi voluntari ucraineni, alţi 429 au fost răniţi. Peste 80 de militari sunt daţi pierduţi fără urmă. Acestea au fost cele mai grave pierderi în timpul operaţiunii antiteroriste duse de Kiev în estul separatist.

Kievul susţine că, în luptele de la Ilovaisk, de partea separatiştilor din Doneţk au luptat unităţi regulate ale armatei ruse. În august 2018, armata ucraineană a indicat că la Ilovaisk au fost ucişi 300 de rebeli separatişti din Doneţk, precum şi peste 200 de militari ruşi, potrivit portalului newsru.com, potrivit Agerpres.

Ulterior, a fost creat un coridor prin care militarii ucraineni au putut să iasă din încercuirea de la Ilovaisk, lăsând sub controlul rebelilor oraşul şi alte localităţi din jur. Forţele separatiste i-au reţinut însă pe voluntarii ucraineni capturaţi care au stat în prizonierat în decurs de mai multe luni. Aceştia susţin că au fost torturaţi şi constrânşi la muncă forţată şi au depus plângere la CEDO, cerând plata unor daune din partea Rusiei.

Rusia neagă participarea armatei sale la aceste lupte. Totuşi, în august 2019, grupul de investigare britanic Forensic Architecture a colectat dovezi privind participarea militarilor ruşi la luptele de la Ilovaisk, conform newsru.com.

Atunci au fost prezentate multe imagini prin satelit cu convoaie armate ruse pe teritoriul din estul Ucrainei. În unele imagini apar tancuri T-72B3, care la acea dată erau folosite doar de forţele armate ruse.

La 3 septembrie 2014, când s-au încheiat luptele, un convoi de vehicule militare ruse a fost observat la 10 km sud de Ilovaisk. Mai mult, în imagini se pot vedea mijloace de transport şi tabere militare ruse, iar unele convoaie militare ruse îndepărtându-se de frontiera cu Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel