Ucraina transmite Rusiei să o „contacteze” dacă vrea eliberarea trupelor ruse încercuite la Liman. După 8 ani roata s-a întors

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucraina a declarat vineri că toate căile de aprovizionare care duc spre bastionul forţelor ruse din Liman se află în colimatorul artileriei sale în est şi a transmis Moscovei că va trebui să se adreseze Kievului dacă doreşte ca forţele sale să fie lăsate să iasă din încercuire, scrie Agerpres, care citează Reuters.

Se dau încă lupte crâncene, dar o operaţiune de încercuire este în curs de desfăşurare, a declarat un purtător de cuvânt militar. Comentariile sale sugerau că Moscova se confruntă cu un eşec major în regiunea Donbas, chiar în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin proclama că acest teritoriu face parte de acum din Rusia.

"Toate căile de acces şi rutele logistice ale inamicului, pe unde erau aduse muniţie şi oameni, se află practic sub controlul focului (ucrainean)", a declarat pentru canalul tv local Suspilne Serhii Cerevatîi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

 

După 8 ani roata s-a întors. Ucraina amintește de un incident similar din 2014



Un consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev a afirmat că Moscova va trebui să se adreseze Kievului dacă vrea ca forţele sale să fie eliberate din încercuire, făcând aluzie la o înfrângere militară ucraineană din 2014, când trupele ucrainene au fost încercuite şi s-a tras asupra lor în timp ce se retrăgeau.

"Acum opt ani, armata rusă ne-a înconjurat trupele lângă Ilovaisk. Atunci, băieţii noştri au fost de acord să iasă fără arme. Dar Rusia şi-a încălcat cuvântul - coloana a fost împuşcată. Astazi, Rusia va trebui să ceara o ieşire din buzunarul Limanului. Numai dacă, desigur, celor care benchetuiesc la Kremlin le pasă de soldaţii lor", a scris Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter, potrivit Ukrinform.

Încercuirea forţelor ruse lângă Liman intervine în timp ce Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - ocupate parţial de forţele sale, ceea ce escaladează şi mai mult războiul care durează de şapte luni.

 

Limanul, esențial pentru logistica invaziei ruse în Donețk



Liman a fost timp de luni de zile drept centru logistic şi de transport pentru operaţiunile militare ruse în nordul regiunii Doneţk.

Ucraina, care a desfăşurat o contraofensivă fulger în această lună, recucerind zone întinse din regiunea Harkov (nord-est), a păstrat de multe ori tăcerea operaţională, făcând doar unele aluzii pe reţelele de socializare.

O înregistrare video neverificată, care circulă pe reţelele de socializare, arată un soldat ucrainean zâmbind spunând: "Ei bine, pisicuţele mele, Iampil este al nostru!", referindu-se la un sat de lânga Liman.

"Nu putem da cu precizie încă detalii despre locurile capturate (...), luptele continuă", a subliniat acelaşi purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Cucerirea oraşului Liman din nordul regiunii Doneţk ar putea deschide Ucrainei calea spre regiunea vecină Lugansk, zădărnicind astfel obiectivul lui Putin de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas, obiectiv pe care l-a declarat după ce forţele ruse s-au retras în martie din regiunea Kievului, neputând să cucerească în timp scurt întreaga ţara, aşa cum îşi propusese Kremlinul, apreciază analişti militari.

Dar fereastra se îngustează pentru ca Ucraina să realizeze progrese majore înainte de venirea iernii. Ritmul lent al operaţiunilor oferă Rusiei, care a declarat o mobilizare parţială, mai mult timp pentru a-şi fortifica liniile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel