Ucraina taie liniile de aprovizionare a trupelor ruse din Herson. Grație utilizării sistemelor HIMARS a fost distrus şi singurul pod de cale ferată

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe lângă o serie de lovituri de înaltă precizie executate pe timp de noapte asupra depozitelor și bazelor de muniție ale forțelor ruse din regiunea Herson, partea ucraineană a anunțat, pe 31 iulie, că a dat o lovitură extrem de importantă și asupra căilor terestre de asigurare a sprijinului logistic pentru trupele ruse din Herson.

Grație, cel mai probabil, utilizării sistemelor HIMARS, a fost distrus podul de cale ferată de lângă Herson, singurul care mai lega orașul de malul stâng al Niprului.

"Ca urmare a acțiunilor nocturne, depozitele de muniție, combustibil și lubrifianți ale inamicului au fost distruse în districtul Berislavsky. De asemenea, în Nova Kahovka, depozitele de combustibil ale inamicului au fost reduse la un nivel critic, iar legăturile de transport au fost afectate semnificativ", se precizează în informarea oficială a Comandamentul Operațional „Sud”.

După dezactivarea podului “Antonov” (peste fluviul Nipru) de lângă orașul Herson și distrugerea podului “Daryiv” (peste râul Inguleț), practic toate arterele principale de transport din Herson, care fac legătura cu malul stâng al Niprului, sunt nefuncționale.

Trupele ruse din Herson sunt considerate de partea ucraineană ca fiind în mare măsură izolate de restul armatei ruse, fiind prinse între Marea Neagră, Nipru, Inguleț și aliniamentul de contact cu forțele ucrainene, singurele legături pe care le mai au încă la dispoziție fiind o serie de poduri mici peste Inguleț și treceri cu feribotul sau pontonul peste Nipru.

 

Brigada 34 Infanterie Moto a forțelor ruse este o primă victimă a bombardării podurilor

 

Elemente ale Brigăzii 34 Infanterie Moto (Vânători de Munte)  din compunerea Armatei 49 Arme Întrunite (Stavropol) se aflau pe podul feroviar de peste Nipru, pe malul sudic al Hersonului, când artileria ucraineană a lovit podul și zona apropiată acestuia.

Informațiile sunt greu de verificat, însă din datele la dispoziție se pare că Brigada 34 a avut de dus o luptă dificilă, cu atât mai mult cu cât aceasta nu este specializată în acțiuni de luptă în teren plat, cum este specificul regiunii Herson..

Brigada 34, o unitate de luptă relativ nouă (2007), cu baza în Storozhevaya (la sud de Stavropol),cu trei batalioane de infanterie moto și aproximativ 1.000 de militari, este specializată în principală în acțiuni în zone montane. militarii acesteia fiind antrenați în cățărare, conducerea vehiculele MT-LB și BTR-80 și, în general, în specificul luptei în teren muntos.

În plus, brigada include acum un contingent de militari recrutați din rândul separatiștilor ucraineni, care nu sunt tocmai motivați în luptă.

Se pare că moralul brigăzii a început să scadă dramatic încă după loviturile artileriei ucrainene din  21 iulie. Potrivit informațiilor Comandamentului Operațional “Sud” al armatei ucrainene, personalul Brigăzii 34 s-a revoltat. „După pierderile înregistrate, personalul Brigăzii 34 Independente Infanterie Moto a forțelor de ocupație a refuzat să mai intre în luptă”, a susținut comandamentul ucrainean.

Brigada 34 Infanterie Moto a fost mobilizată în iarnă pentru invazia Rusiei în Ucraina. La începutul lunii noiembrie, utilizatorii rețelelor de socializare au semnalat trenuri care transportau obuziere 2S1 și alte echipamente ale brigăzii către Crimeea.

Trei luni mai târziu, brigada s-a alăturat celorlalte  trupe ale Armatei 49 Arme Întrunite, atacând Ucraina de la sud la nord.

Cu o populație de dinainte de război de 300.000 de locuitori, Hersonul a căzut rapid sub controlul trupelor ruse. Forțele ucrainene și-au întărit ulterior apărarea și au reușit să oprească ofensiva rusă la periferia Nikolaevului, la aproximativ 60 km nord de Herson.

După o lună de la ocuparea Hersonului, ucrainenii proruși din Republica Populară separatistă Donețk s-au alăturat Brigăzii 34 Infanterie Moto, dar, la scurt timp, au început să umple rețelele de socializare cu mesaje privind lipsa de alimente, muniții și provizii medicale.

Șase săptămâni mai târziu, o lovitură a artileriei ucrainene a declanșat rebeliunea în interiorul brigăzii, iar după doar două săptămâni podul pe care elementele acesteia se aflau în deplasare a fost ținta atacurilor precise cu HIMARS.

Toate aceste probleme ale unei singure brigăzi ruse, a cărei capacitate a fost probabil redusă acum la o fracțiune din ceea ce afișa înainte de invazie, arată că balanța forțelor în sudul Ucrainei nu este înclinată definitiv în favoarea Rusiei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel