Ucraina se teme de o capcană a Rusiei. Scutaru: Cu un Herson ocupat, amenințarea anexării R. Moldova încă există

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Monumentul tancului, Tiraspol / Guttorm Flatabø, flickr
Foto: Monumentul tancului, Tiraspol / Guttorm Flatabø, flickr

Bătălia pentru Herson pare încă departe de a se fi încheiat. Ucrainenii suspectează că Rusia ar putea întinde o capcană prin informațiile lansate privind retragerea din Herson.

 

Un oficial de ocupație, instalat de Rusia în Herson, a declarat că Moscova ar putea să-și retragă trupele de pe malul de vest al râului Nipru, ceea ce ar însemna un punct de cotitură major în război.

„Cel mai probabil, unitățile noastre, soldații noștri, vor pleca spre malul stâng [de est]”, a declarat Kirill Stremousov, administratorul civil adjunct instalat de Rusia al regiunii Herson.

Totuși, Ucraina este precaută și suspectează că Moscova ar putea întinde o capcană, simulând o retragere din regiunea Herson.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din sudul Ucrainei, a spus că ar putea fi o capcană rusească.

”Aceasta ar putea fi o manifestare a unei anumite provocări, pentru a crea impresia că așezările sunt abandonate, că este sigur să intri în ele, în timp ce se pregătesc de lupte de stradă”, a spus oficialul ucrainean.

George Scutaru

”Este foarte important ca Ucraina să recucerească Hersonul. Dacă va fi recucerit, putem spune că planurile Rusiei de ocupare a litoralului ucrainean sunt anulate.

Recucerirea Hersonului ar fi o veste excelentă și înseamnă anularea intenției de a ataca Mîkolev și Odesa. 

Dacă acestea ar fi atacate, se naște posibilitatea unui culoar terestru spre R. Moldova și posibilitatea ocupării acesteia, iar în condițiile în care visul lui Putin este refacerea așa-zisei măreții imperiale ruse (...) pentru el este ușor să găsească o pseudo-justificare istorică și să vorbească de anexarea R. Moldova”, a declarat Scutaru, la Digi24.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)  iOS (App Store)

Forțele ucrainene pot redobândi Hersonul, spune șeful Pentagonului

 

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că crede că forțele ucrainene sunt capabile să relueze Hersonul, numind munca lor „meticuloasă” și „eficientă”.

În observațiile făcute în timpul unei conferințe de joi cu ministrul apărării din Coreea de Sud, șeful Pentagonului a declarat:

”În ceea ce privește problema dacă ucrainenii pot lua sau nu teritoriul rămas pe partea de vest a râului Nipru în Herson, cred cu siguranță că au capacitatea de a face acest lucru. Cel mai important, ucrainenii cred că au capacitatea de a face asta.

I-am văzut angajându-se într-un efort foarte meticulos, dar eficient, de a-și recupera teritoriul suveran. Deci, pentru a vă răspunde la întrebare, cred că au capacitatea.”

Un oficial occidental a declarat pentru Reuters, sub condiția păstrării anonimatului, că unii comandanți militari ruși s-au mutat la est de râul Nipru.

”Este probabil că majoritatea eșaloanelor de comandă să se fi retras acum peste râu spre est, lăsând trupele destul de demoralizate pentru a înfrunta ucrainenii de cealaltă parte”, a spus oficialul.

Ucraina a atacat de luni de zile principalele puncte de trecere a râurilor, făcând dificil pentru Rusia să-și aprovizioneze forțele pe malul de vest. Trupele ucrainene au avansat de-a lungul râului de la începutul lunii octombrie, deși avansul lor a încetinit în ultimele zile.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)   iOS (App Store)

Cu toate acestea, rapoartele câmpului de luptă sunt contradictorii.

Trupele ucrainene aflate în prima linie săptămâna trecută, vizitate de Reuters, au spus că nu au văzut nicio dovadă că forțele ruse se retrag și au crezut că de fapt se întăresc.

Michael Kofman, un expert american în armata rusă care tocmai s-a întors de pe partea ucraineană a frontului Herson, a declarat că intențiile Moscovei sunt neclare.

„Situația din Herson este clară ca noroiul”, a scris pe Twitter Kofman, directorul de studii ruse la Centrul pentru Analize Navale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel