Ucraina se pregătește de cea mai grea iarnă din istoria țării: ”Ne vom reveni cu exportul de electricitate abia în primăvară”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Centrala de la Kahovska / gur.gov.ua
Foto: Centrala de la Kahovska / gur.gov.ua

Șeful comitetului pentru energie al Radei Supreme, Andrii Gerus, preconizează că Ucraina va putea relua exporturile de energie electrică abia din luna martie.

Noua tactică a Federației Ruse este să lovească Ucraina ”sub centură”, iar Putin apelează de câteva săptămâni la atacuri țintite asupra infrastructurii energetice a țării vecine.

Loviturile cu drone iraniene, dar în special cu rachete de croazieră, au avariat aproximativ o treime din rețeaua energetică a Ucrainei, obligând autoritățile să oprească exporturile de energie și chiar să treacă la raționalizarea consumului de electricitate.

 

În Kiev, situația pare și mai gravă

 

Deficitul de energie electrică la Kiev poate ajunge la 30% arată furnizorii de electricitate.

De obicei, Kievul consumă 1.000-1.200 MW, dar în prezent se estimează că disponibilul este de 600-800 MW, explică furnizorii, citați de publicația ucraineană EPravda.

„Cu alte cuvinte, aproape jumătate din Kiev ar putea rămâne fără electricitate”, au adăugat experții în energie.

 

Exporturile vor fi probabil reluate abia la anul

 

„Cred că ne vom reveni cu problema exporturilor cândva în martie, după sfârșitul iernii”, a spus Andrii Gerus, citat de Liga.

Potrivit acestuia, Ucraina va pierde venituri foarte importante din sistarea exporturilor.

"S-ar fi putut câștiga miliarde de grivne (sute de milioane de euro n.r.). Acestea sunt potențialele pierderi pentru Ucraina. Banii sunt bani, dar astăzi cel mai important este că electricitatea rămâne în Ucraina și este furnizată consumatorilor noștri”, a spus deputatul.

În septembrie, energia electrică a fost cel mai important produs de export pentru Ucraina, după produsele agricole.

Pe 10 octombrie, Rusia  a început să vizeze centralele electrice ucrainene și alte puncte cheie ale infrastructuri energetice din toată Ucraina.

După aceea, au început pene de curent pe scară largă: mai întâi în centrul și nordul Ucrainei, iar din 25 octombrie -  pe întreg teritoriul țării, cu excepția teritoriilor ocupate.

Pentru a preveni o întrerupere completă, operatorii sistemului de distribuție vor limita consumul de energie electrică conform instrucțiunilor Ukrenergo (reglementatorul ucrainean din domeniul energiei). În același timp, întreruperile vor fi mai lungi și vor afecta un număr mult mai mare de consumatori .

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel