Ucraina salută decizia "istorică" a SUA de a permite livrarea de avioane F-16. Danemarca, prima ţară care ar urma să pregătească piloţi ucraineni

S.I. Catalin |
Data publicării:
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia "istorică" a preşedintelui american Joe Biden care s-a declarat pregătit să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care le cere, avioane F-16 de fabricaţie americană, relatează AFP.

,,Salut decizia istorică a Statelor Unite şi a (preşedintelui american) de a susţine coaliţia internaţională în favoarea livrării de avioane de luptă. Acest lucru va ajuta enorm forţele noastre aeriene", a Zelenski el pe Twitter.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a salutat de asemenea vineri sprijinul SUA pentru o iniţiativă a mai multor ţări, între care Marea Britanie, de a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16.

 

Joe Biden a da undă verde livrării avioanelor de luptă către Ucraina

 

,,Marea Britanie va colabora cu Statele Unite, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca pentru a oferi Ucrainei capacitatea aeriană de luptă de care are nevoie", a afirmat Rishi Sunak, salutând ca "binevenit" sprijinul american pentru această iniţiativă multilaterală.

Preşedintele american, Joe Biden, le-a semnalat vineri liderilor din G-7 că va da undă verde livrării avioanelor de luptă către Ucraina, de către statele occidentale, inclusiv F-16 americane, a indicat vineri un înalt responsabil al Casei Albe, notează AFP şi Reuters.

Preşedintele american, aflat la summitul G-7 de la Hiroshima, în Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", a afirmat sursa citată.

 

Danemarca va antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16

 

Danemarca va contribui la pregătirea piloţilor ucraineni pe avionul de luptă de fabricaţie americană F-16, după sprijinul şi "semnalul pozitiv" al Washingtonului, a anunţat vineri ministrul danez al apărării, notează AFP.

Ţara scandinavă, care este pe cale să-şi înlocuiască flota sa de avioane F-16 cu modelul F-35, va putea acum să contribuie la "pregătirea piloţilor ucraineni ca să zboare şi cu F-16", a declarat ministrul interimar Troels Lund Poulsen.

"Danemarca va depune toate eforturile pentru a face din aceasta o contribuţie prioritară", a adăugat el.

"Ne vom pune de acord asupra mai multor detalii cu aliaţii noştri apropiaţi", a afirmat ministrul într-un comunicat, salutând undă verde "pozitivă" a preşedintelui american Joe Biden.

El nu a precizat, însă, dacă Danemarca va contribui la livrarea unor avioane.

Forţele aeriene daneze dispun de aproximativ 40 de avioane F-16, dintre care vreo 30 sunt operaţionale. Ţara nordică a început recent să primească primele sale F-35 din generaţia a cincea destinate să le înlocuiască

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel