Cotidianul german Bild: Berlinul a blocat vânzarea de puști cu lunetă Barrett M82 către Forţele Armate Ucrainene

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce în urmă cu două zile ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a acuzat Germania că a blocat furnizarea de arme către Ucraina prin mecanisme de control ale Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții, cotidianul german Bild a precizat că fostul cancelarul german Angela Merkel a blocat livrarea de puști cu lunetă americane Barrett M82 și sisteme antidrona EDM4S-UA.

Potrivit ziarului german Bild, în mai 2021, Germania a împiedicat alte state membre NATO să vândă arme Ucrainei. Bild susţine că Berlinul a blocat vânzarea a peste 90 de puști cu lunetă de tip Barrett M82 (din Statele Unite) şi a 20 de sisteme antidronă EDM4S-UA din Lituania.

Potrivit informațiilor, Ucraina a plătit pentru ambele sisteme de arme prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) la începutul anului 2021, dar în mai, Germania și Țările de Jos s-au opus vânzării acestora și a blocat transferul către armata ucraineană.

Ziarul scrie că în august 2021, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut fostului cancelar german să pună capăt demersurilor blocării aprovizionării cu arme pentru armata ucraineană, dar Merkel a exclus acest lucru.

Azi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Germania că împiedică livrarea de arme defensive Kievului, în plină perioadă de tensiuni cu Moscova, suspectată că ar pregăti o invazie a Ucrainei.

"Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive", a declarat Zelenski într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, pe care preşedinţia l-a publicat integral în ucraineană, relatează marţi AFP.

"Orice stat democratic care se protejează împotriva unei agresiuni trebuie să aibă dreptul de a achiziţiona acest gen de instrumente defensive. Însă în anumite capitale în continuare domină teama", a mai spus el, potrivit Agerpres.

Kievul a anunţat în noiembrie că doreşte să achiziţioneze arme defensive suplimentare de la occidentali din cauza "agresivităţii" Rusiei.

Estul Ucrainei este din 2014 teatrul unui război cu separatiştii pro-ruşi despre care se consideră că sunt susţinuţi de Kremlin, în pofida faptului că acesta infirmă. Acest conflict, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, a început după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea.

În aceste ultime săptămâni tensiunea a urcat şi mai mult, Occidentul acuzând Kremlinul că pregăteşte o invazie a Ucrainei şi înmulţind avertismentele faţă de Rusia.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a discutat săptămâna trecută cu Vladimir Putin, ameninţându-l pe acesta cu sancţiuni "cum nu s-au mai văzut" în caz de atac asupra Ucrainei.

Pentru moment, aceste eforturi nu au dat rezultate, a spus marţi Zelenski. "Suntem recunoscători pentru susţinere, dar aceste eforturi colective pentru moment nu sunt suficiente" pentru a schimba politica Moscovei, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a mai afirmat că în pofida negocierilor între Moscova şi Washington, contingentele şi echipamentele militare ruse masate la frontiera cu Ucraina nu au fost reduse.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel