În ciuda propagandei Moscovei, ”bolnavul” Ucraina, ajutat în continuare cu un sistem modern antiaerian IRIS-T SLM. Binomul pro-rus Ungaria-Slovacia amenință să blocheze sprijinul UE

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un camion transportă un sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina / Forțele armate ale Ucrainei
Un camion transportă un sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina / Forțele armate ale Ucrainei

Perspectivele ajutorului militar pentru Ucraina devin tot mai incerte.

Ucraina a primit de la Germania un al treilea sistem de apărare aeriană IRIS -T SLM, a anunţat vineri ministerul apărării de la Berlin.

Germania și-a intensificat recent eforturile pentru a aduce sisteme de apărare aeriană în Ucraina înainte de iarna care se apropie, pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice de acolo de atacurile rusești. 

SLM este varianta mai nouă a IRIS -T, operaționalizată în 2022, care (spre deosebire de sistemul cu rază scurtă de 12 km, IRIS-T SLS) are o rază medie, de până la 40 de kilometri, la o altitudine de 20 de km.

Foto: Sistem IRIS-T / DefenseRomania

Sistemul constă din trei lansatoare, un senzor radar, un centru de comandă, un generator și rachetele ghidate asociate. Livrarea s-a făcut pe baza unui contract cu firma Diehl Defense.

În ciuda escaladării din Orientul Mijlociu, ministrul Apărării Pistorius a asigurat Ucrainei de sprijin suplimentar.

 

Susținerea pentru ”bolnavul” Ucraina, în cumpănă

Premierul Ungariei Viktor Orban, primit la Moscova de președintele Vladimir Putin, ciocnind un pahar de șampanie cu exact 23 de zile înainte de invadarea totală a Ucrainei care a avut loc pe 24 februarie 2022. Foto: Kremlin

Cu toate acestea, la nivelul UE, perspectivele pentru sprijinul financiar pentru Ucraina sunt tot mai incerte, de vreme ce linia pro-Moscova a Ungariei și Slovaciei ar putea îngreuna mult discuțiile pe acest palier de negociere.

Nici Fico, nici Orban nu resping definitiv mai multe ajutoare pentru Ucraina, dar au exprimat rezerve înainte de o decizie pe care UE trebuie să o ia în unanimitate în decembrie.

Executivul UE a propus ca cele 27 de țări UE să suplimenteze fondurile pentru a asigura susținerea Ucrainei.

Majoritatea liderilor Uniunii Europene (cu excepția Ungariei și Slovaciei) au susținut vineri acordarea de mai mult sprijin financiar Ucrainei.

Orban a mai spus că nu va sprijini în forma sa actuală propunerea de revizuire a bugetului UE, care include un nou ajutor de 50 de miliarde pentru Kiev.

Slovacul Robert Fico a adoptat o linie similară. „Ucrainenii nu vor câștiga pe câmpul de luptă”, a spus Fico - declarațiile sale fiind, practic, un ecou al declarațiilor lui Putin, care spunea zilele trecute că ajutorul occidental doar prelungește agonia unui bolnav (aici ne putem întreba cine este boala, dacă Ucraina este bolnavul).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel