"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22

Cristian Soare |
Data publicării:
Un bombardier rusesc Tu-22M3 s-a prăbușit în Federația Rusă pe 19 aprilie 2024. Sursa foto: Ukrainian Military Center.
Un bombardier rusesc Tu-22M3 s-a prăbușit în Federația Rusă pe 19 aprilie 2024. Sursa foto: Ukrainian Military Center.

Rusia a lansat un alt atac cu rachete în noaptea de 19 aprilie, lovind o clădire rezidențială din centrul orașului Dnipro , precum și alte obiective civile și de infrastructură din oraș și din regiune. În urma atacului, 8 persoane au fost ucise, inclusiv 2 copii, și zeci de persoane au fost rănite.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut pe canalele sale de socializare să se furnizeze Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană, iar Rusia sa fie adusa în fața justiției.

"Fiecare stat care furnizează sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, fiecare lider care ajută la convingerea partenerilor că sistemele de apărare antiaeriană nu ar trebui să fie acum în depozite, ci în centrul orașelor și comunităților care sunt atacate, toți cei care sprijină apărarea noastră, sunt salvatori de vieți", a declarat Zelenski.

Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare după atacul rusesc. Mai multe etaje ale unei clădiri rezidențiale au fost distruse, iar gara din Dnipro  a fost avariată. Krivoi Rog și Sinelnikove au fost, de asemenea, bombardate.

"Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru teroarea sa, iar fiecare rachetă, fiecare "shahed" trebuie doborâtă. Lumea poate garanta acest lucru, partenerii noștri au capacitățile necesare. Acest lucru a fost dovedit, în special în cerul Orientului Mijlociu, și ar trebui să funcționeze în cerul Europei", a adăugat Zelenski.

În raportul său privind respingerea atacului aerian rusesc de aseară, forțele aeriene ucrainene au declarat că pentru prima dată au reușit să distrugă un bombardier strategic rusesc cu rază lungă de acțiune Tu-22MZ și rachete de croazieră X-22, pe care nu reușiseră să le intercepteze până acum.

,,Pentru prima dată, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, în cooperare cu Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina, au distrus un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, purtător de rachete de croazieră X-22, pe care rușii le folosesc pentru a lovi orașele pașnice din Ucraina", a precizat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul Mikola Oleshchuk.

Generalul ucrainean a adăugat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de rachete antiaeriene pentru a-și proteja mai bine teritoriile de pe linia frontului de atacurile rusești.

Bloomberg a relatat despre atacul rusesc asupra oraşului Dnipro și a comentat doborârea bombardierului rusesc, notând că "succesul armatei ucrainene în doborârea avionului vine în contextul în care SUA ar trebui să voteze în câteva zile ajutorul militar amânat de mult timp, iar aliații se tem că nu cumva capacitatea Ucrainei de a menține frontul să slăbească".

Bloomberg mai notează că doborârea acestui bombardier expune o nouă vulnerabilitate cu care se confrunta Armata rusă, care se bazează pe flota sa de bombardiere sovietice ca instrument cheie în atacarea Ucrainei vecine.

Aeronava supersonică, dezvoltată în timpul Războiului Rece, era capabilă să lovească din adâncul teritoriului rusesc și să rămâne practic neatinsă de apărarea aeriană a Ucrainei până acum.

Bloomberg amintește, de asemenea, că ajutorul american acordat Ucrainei este amânat din cauza "certurilor interne", într-un moment în care există un risc real ca Ucraina să fie învinsă pe câmpul de luptă fără un sprijin suplimentar din partea SUA.

,,Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024, sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care să poată dicta, în esență, termenii unei înțelegeri politice", a declarat directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, citat de Bloomberg.

 

Sistemele de rachete furnizate de partenerii occidentali ai Kievului reprezintă o amenințare serioasă pentru aviația rusă

 

Informând despre atacurile cu rachete de pe Nipru și doborârea unui bombardier rusesc, AP a notat că "forța aeriană a Rusiei este mult mai puternică decât cea a Ucrainei, dar sistemele avansate de rachete furnizate de partenerii occidentali ai Kievului reprezintă o amenințare serioasă pentru aviația rusă, în timp ce forțele Kremlinului avansează încet de-a lungul unei linii de front de aproape 1.000 de kilometri într-un război brutal de uzură".

,,Încă o noapte de infern rusesc în Ucraina, de data aceasta la Dnipro", a scris Ruben Brekelmans, membru al parlamentului olandez, într-o postare pe rețeaua X. "Astăzi, Consiliul NATO-Ucraina se reunește pentru a discuta despre un sprijin militar sporit. Trebuie să iasă ceva substanțial din asta, nu se poate continua așa!"

Comentând doborârea avionului rusesc, Brekelmans a spus "În ciuda tuturor suferințelor, Ucraina continuă să obțină rezultate remarcabile". "Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei!", a adăugat Brekelmans.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel