Ucraina nu crede în „afganizarea” războiului cu Rusia și transmite că piloții ei pot învăța să zboare pe F-16 în două săptămâni

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Vorbind despre invazia rusă, Mihailo Podoliak consideră că trupele ruse vor rămâne doar în sudul și estul Ucrainei, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, consideră că nu va exista „afganizare și nici conflict îndelungat”. Totodată, Statul Major al Forțelor Aeriene din Ucraina, comentând o propunere interesantă, transmite că țara vecină are piloți capabili să învețe să zboare pe F-15 sau F-16 în doar două săptămâni.

Omniprezentul participant la negocierile de pace ruso-ucrainene, Mihailo Podoliak, care deține funcția de consilier al șefului administrației prezidențiale de la Kiev, a prognozat că forțele ruse vor desfășura în continuare acțiuni militare pe teritoriul Ucrainei.

 

Rusia va rămâne în sud-estul Ucrainei

 

„Nu va exista nici afganizare și niciun conflict îndelungat și epuizant pentru Rusia, așa cum s-ar așteapta cineva”, a precizat Podoliak, în dimineața de sâmbătă, pe contul său de Twitter.

În opinia sa, ”Rusia se va retrage din toate zonele, cu excepția sudului și estului Ucrainei, unde va încerca să cucerească cât mai mult teritoriu, să implementeze excluderea aeriană (non-fly zone), să reducă cât mai mult pierderile și să-și dicteze condițiile.”

„Armele grele sunt indispensabile dacă vrem să-i învingem pe ruși”, a mai subliniat Podoliak.

Intensificarea efortului forțelor ruse pe direcția sud este confirmată și de anunțul îngrijorător, din dimineața de 2 aprilie, al Statului Major (SMG) al Forțelor Armate ucrainene despre activarea trupelor rusești din Transnistria.

 

Ucraina se teme că forțele ruse din Transnistria vor recurge la provocări

 

Potrivit SMG ucrainean, forțele ruse staționate în Transnistria au primit ordin pentru a începe să desfășoare acțiuni demonstrative și cu caracter provocator la granița cu Ucraina.

Comentariul autorului: Rezistența afgană împotriva forțelor URSS, în anii 1980, a fost favorizată de predominanța reliefului montan, care a permis adăpostirea pe termen lung și reaprovizionarea luptătorilor de gherilă, ceea ce nu se poate spune despre geografia Ucrainei.

Din această perspectivă, mesajul lui Podoliak este o veritabilă alarmă, menită să atragă atenția asupra probabilității tot mai mari de pierdere a estului Ucrainei, în special a regiunii Harkov, în urma redistribuirii din ultimele zile a forțelor ruse.

 

Rușii par să schimbe strategia

 

Un prim efect al noului plan de luptă al Moscovei, pare să fie cucerirea orașului Izium, pierdere confirmată ieri de SMG ucrainean.

Localitatea este foarte importantă din punct de vedere militar, deoarece forțele ruse reușesc o breșă peste râul Severski Donețk, din care pot începe încercuirea bastioanele de rezistență ucrainene din zonele Slaviansk – Kramatorsk și Harkov.

Ulterior, forțele ruse vor putea dezvolta ofensiva spre alte localități importante - Poltava și Pavlograd, ultima fiind poarta de intrare către Dnipro (Dnepropetrovsk), oraș de un milion de locuitori, situat pe ambele maluri ale Niprului.

Probabil, Rusia, pentru a asigura numărul de militari necesari pentru sufocarea trupelor ucrainene, va începe să execute o mobilizare parțială a rezerviștilor, concomitent cu amânarea trecerii în rezervă a contingentelor, care și-au terminat stagiul militar obligatoriu.

 

O propunere interesantă: Ucrainei să-i fie cumpărate două escadrile de F-16 și F-15. Kievul dă asigurări că are piloți capabili să învețe să le piloteze în doar două săptămâni

 

Paradoxal, pentru Ucraina, confruntarea militară pe teren cu Rusia, este cea mai bună, și poate singura oportunitate de a-și restabili integritatea teritorială, iar până acum a demonstrat că poate să o facă, deși a pierdut teren.

Factorul principal, de care depinde acum posibila contraofensivă ucraineană, este protecția aeriană, care ar face posibilă o operație terestră mai amplă, ucrainenii demonstrând o pregătire mai bună în acest domeniu.

O propunere inedită de sprijin a forțelor ucrainene a venit din partea actorului american Sean Penn, care  nici mai mult nici mai puțin a cerut ca un miliardar, oricare ar fi el, să cumpere două escadrile de avioane F-16 și F-15, pe care să le trimită în Ucraina, precum și mijloace de apărare antirachetă avansate.

Statul Major al Forțelor Aeriene ucrainene a comentat propunerea: ”Pe cer, cea mai mare nevoie este de avioane de luptă - ar fi suficiente F-15 și F-16 din a patra generație sau mai mare; Piloții ucraineni pot învăța să le piloteze în doar 2-3 săptămâni de antrenament”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel