Contraofensiva Ucrainei din Harkov, pregătită minuțios de strategii SUA. Kremlinul aruncă vina pe consilierii militari ruși

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Armata Ucrainei, facebook
Foto: Armata Ucrainei, facebook

Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) raportează că Kremlinul încearcă să „îl curețe pe Putin de orice responsabilitate pentru înfrângere” și pierderea aproape în întregime a zonei ocupate din regiunea Harkov.

Potrivit experților ISW, Kremlinul lucrează acum pentru a înlătura orice responsabilitate pentru înfrângerea lui Putin, dând vina, în schimb, pentru pierderea aproape a întregii regiuni ocupate Harkov pe consilierii militari insuficient informați din anturajul lui Putin.

Mai mulți deputați ai Dumei de Stat ruse și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația de pe linia frontului din Ucraina în timpul primei ședințe plenare a sesiunii de toamnă a Dumei de Stat din 13 septembrie. Liderul comuniștilor, Ghenadi Zyuganov, a spus că Rusia trebuie să declare mobilizarea deplină, deoarece „operațiunea forțelor speciale” rusă este un război.

Deși parlamentarii ruși cer extinderea mobilizării, nu există nicio confirmare că Putin se pregătește să emită un ordin de mobilizare generală. 

Contraofensiva ucraineană de succes în jurul regiunii Harkov provoacă panică în rândul armatei ruse, al autorităților de ocupație și al bloggerilor.

Efecte și în fostele republici sovietice: Eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina vor continua probabil să slăbească influența Rusiei în fosta Uniune Sovietică, deoarece Rusia pare să nu dorească să intervină în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan sau să permită Armeniei să invoce prevederile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, într-un mod oarecum similar cu cererea Kazahstanului din luna ianuarie a acestui an.

 

Operațiunea din Regiunea Harkov- Informațiile americane și britanice, rol decisiv

Peste 300 de localități au fost eliberate, iar 4.000 de km pătrați au fost „stabilizați” de Ucraina, spune președintele Zelenski.

Trupele ucrainene au continuat probabil atacurile la sol de-a lungul liniei Lyman-Yampil-Bilohorivka din nordul regiunii Donețk și ar putea conduce atacuri la sol limitate peste râul Oskil din regiunea Harkov.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a declarat că succesul Ucrainei în contraofensivă nu i-a surprins pe aliații și partenerii săi, dar i-a surprins pe ruși.

„Cred că dacă cineva a fost surprins... probabil aceia au fost rușii”.

Generalul Pat Ryder / foto de Lisa Ferdinando, Departamentul Apărării

Declarațiile generalului american, care este și responsabilul de comunicare din cadrul Forțelor Aeriene americane, vin în contextul în care publicația NYT a publicat un articol privind modul în care a luat naștere operațiunea de succes din regiunea Harkov.

Potrivit publicației, ucrainenii au cerut ajutorul experților americani și britanici pentru a ajuta Kievul să ”zgâlțâie” pozițiile ocupate de ruși și a nu permite transformarea conflictului într-unul înghețat, mișcare la care Moscova este expertă.

Occidentalii au venit cu o serie de analize, din care reieșea că încercarea de a recupera teritorii în zona de sud are șanse mici de reușit, deoarece acolo au fost transferate unitățile ruse cele mai capabile.

Drept pentru care, în urma simulărilor efectuate, coroborate cu informațiile extrem de precise de pe teren, în loc de o ofensivă mare, armata ucraineană a propus două: una în Herson, care ar fi durat, cel mai probabil, zile sau săptămâni înainte de a obține rezultate vizibile. Cealaltă era planificată în apropiere de Harkov.

Potrivit oficialilor citați de NYT, atacurile din Herson nu au fost niciodată o simulare sau o diversiune. Loviturile au reușit să forțeze Moscova să amâne referendumurile false pentru alipirea regiunii Herson la Rusia. Dar, așa cum era de așteptat, contraofensiva se mișcă mai lent, având în vedere numărul mult mai mare de forțe rusești de acolo, comparativ cu Harkiv.

Rusia nu a reușit să detecteze acumularea Ucrainei de trupe din jurul Harkivului, armata rusă a demonstrat incompetență și a arătat că îi lipsește informația exactă și de calitate.

Comanda și controlul său au fost decimate și are dificultăți în aprovizionarea trupelor sale, oferind Ucrainei o deschidere în următoarele săptămâni, au declarat oficialii americani.

 

Moscova încearcă să răspundă

 

În sud, Rușii și-au mărit flota navală din Marea Neagră la 16 unități, raportează Corpul de Armată Sud al Armatei ucrainene.

trupele ruse au lansat noi atacuri asupra oraşului ucrainean Mikolaiv, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, avariind mai multe locuinţe.

Potrivit primarului Oleksandr Senkevici, atacul a avut loc după ora 01:00. Regiunea Dnipropetrovsk, de asemenea, a fost vizată de șapte atacuri masive din partea Rusiei.

75 de obuze au fost trase asupra raionului Nikopol, scriu Rador și publicația Faktîi.

"Inamicul a lovit comunităţile Nikopol şi Marhaneţ. Au fost trase 75 de obuze. Nu există morţi sau răniţi" - a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko. Potrivit acestuia, la Nikopol, au fost avariate 20 de case, mai multe conducte de gaze şi linii de înaltă tensiune. "Aproape 3.000 de familii au rămas fără curent electric" - a declarat oficialul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel