Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

”Niciodată nu a fost atât de complicat”. Neglijența Occidentului este catastrofală și amenință cu înfrângerea armatei ucrainene - avertizează generalul Waldemar Skrzypczak.

Necesitatea unui angajament mai solid al Occidentului este obligatoriu dacă vrem ca Ucraina să mai reziste ”la porțile Europei”, în fața unei Rusii expansioniste.

Pe fondul întârzierii ajutorului militar, situația de pe frontul din Ucraina este poate cea mai dificilă de la începutul războiului, remarcă majoritatea analizelor.

Potrivit Bloomberg, lunile următoare vor fi perioada cea mai dificilă pentru Ucraina care se luptă cu lipsa proviziilor de muniție și are probleme cu numărul efectivelor militare.

ISW notează faptul că Federația Rusă poate obține succese semnificative din punct de vedere operațional în timpul următoarelor ofensive.

Experții ISW explică că întârzierile semnificative în furnizarea ajutorului militar de către SUA au dus deja la o penurie a sistemelor de rachete antiaeriene ale Ucrainei și au împiedicat capacitatea acesteia de a se adapta la loviturile rușilor. 

Politico analizează situația de pe front și îi citează pe oficialii militari ucraineni. Aceștia atrag atenția că pierderea punctului fortificat Chasiv Yar va facilita un avans al Rusiei care are cale liberă să atace și alte orașe din regiunea Donețk.

 

„Occidentul nu a fost pregătit pentru această situație”

Forțele armate ucrainene / facebook.com/GeneralStaff.ua

Niciodată nu a fost o situație atât de complicată pentru Ucraina și aceasta este o veste proastă pentru noi toți. Neglijența din partea Occidentului mereu ezitant este dezastruoasă, spune generalul (r.) Waldemar Skrzypczak.

Skrzypczak, fost comandant al forțelor terestre ale armatei poloneze și veteran al războiului din Irak, a subliniat și el pe site-ul wp.pl că lipsa asistenței militare va însemna pentru Ucraina pirderea războiului cu agresorul rus.

„Ucrainenilor le lipsesc nu doar arme, ci și un număr suficient de soldați, ceea ce este vina guvernului de la Kiev, care nu a mobilizat în număr suficient”, a adăugat el.

 

Scenariul cel mai prost - căderea Ucrainei

Dacă trupele ruse reușesc să captureze Chasiv Yar în regiunea Donețk, vor lansa o ofensivă asupra Kostiantynivka, Kramatorsk și Slovyansk, avertizează purtătorul de cuvânt al grupului operațional-strategic de trupe Hortytsia, Nazar Voloșin, într-un comentariu pentru Politico.

ISW evaluează că dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări uriașe în apărarea membrilor săi din nord-est. 

”În acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, granițele sudice ale NATO din Polonia, Ungaria, Slovacia și România sub amenințarea unui atac rusesc, pentru prima dată  de la căderea Uniunii Sovietice”, arată analiza.

Analiștii ISW evaluează că această amenințare ar fixa forțele NATO în sud-estul Europei și ar aduce forțe suplimentare din SUA și statele din vestul Europei către sudul și centrul Europei.

ISW consideră că acest lucru ar dezechilibra apărarea în Flancul Estic, privând NATO de rezerve care altfel ar fi disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei amenințări ruse.

Aceste trupe NATO, fără experiență în lupta cu războiul mecanizat modern, ar fi o pradă ușoară în fața unei armate ruse pregătită în luptă și încurajată de victoria sa din Ucraina.

Concluzia este foarte clară. O Ucraina independentă, cu o armată puternică și un guvern pro-occidental, va face un atac rusesc asupra NATO mult mai dificil, riscant și mai costisitor pentru Moscova. O Ucraina independentă și puternică va ajuta astfel NATO să descurajeze un astfel de atac rusesc și să îl învingă dacă descurajarea eșuează. Pe de altă parte, o Rusie victorioasă care își reușește scopul de a distruge în întregime Ucraina va reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel