Ucraina încă poate câștiga, totul ține de strategie: SUA și aliații săi ar trebui să accelereze livrarea de avioane F-16

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Militari ucraineni / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Poziția Ucrainei este dificilă, dar dacă Kievul și aliații săi americani și europeni acționează acum în mod decisiv, Ucraina încă mai poate câștiga, potrivit fostului comandant al armatei americane în Europa, Ben Hodges, și marelui maestru de șah și figură a opoziției ruse, Gari Kasparov.

,,Este nevoie de o strategie acum, înainte de a fi prea târziu pentru Ucraina", subliniază Hodges și Kasparov în analiza lor de la CNN. Aceștia au calificat mult așteptatul pachet de ajutoare suplimentare pentru Ucraina drept o ilustrare a esenței sprijinului american pentru Kiev - "tactici fără strategie".

Hodges și Kasparov explică ce înțeleg ei prin "victorie":

"Înseamnă înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă".

În opinia lor, Washingtonul "nu a încercat niciodată cu sinceritate să combine într-un singur plan" toate resursele alocate Ucrainei.

Administrația prezidențială americană, în opinia lor, ar trebui să contureze "obiective specifice ale SUA: victoria Ucrainei - și, odată cu ea, înfrângerea Rusiei".

În practică, spun autorii analizei, dorința de victorie a Ucrainei înseamnă să-i ofere acesteia posibilitatea nu doar de a se apăra, ci și de a "contesta în mod real capacitatea Rusiei de a ataca".

Pentru a face acest lucru, SUA și aliații săi ar trebui să accelereze livrarea de avioane F-16 și de alte aeronave, sporind în același timp instruirea piloților ucraineni.

"Aceste avioane ar putea ajuta la protejarea orașelor din estul și sudul țării, precum Harkov și Odesa, luptând în același timp și cu siturile de lansare a rachetelor din Rusia și din Marea Neagră, de unde Moscova terorizează civilii", se arată în articolul CNN.

Strategia propusă de Hodges și Kasparov nu este doar militară, ci și politică:

"Avem nevoie de un mesaj convingător care să garanteze sprijinul intern pentru o asistență legislativă consistentă pentru Ucraina. În special, pentru a ne asigura că pachetul de ajutor nu este ultimul, este necesar să respingem prin toate mijloacele posibile propaganda rusă care a influențat opiniile unor republicani''.

Poate că "cea mai periculoasă minciună rusească despre război" este invenția potrivit căreia ucrainenii persecută creștinii, au remarcat autorii articolului.

,,Am demonstrat legislatorilor [americani - n.r.] cum Rusia persecută de fapt creștinii neortodocși, folosind Biserica Ortodoxă ca instrument de spionaj și alte sacrilegii", scriu Hodges și Kasparov.

Analistul Michael Coffman de la Carnegie Endowment for International Peace subliniază, de asemenea, rolul deosebit de important al strategiei pentru Ucraina:

"Totul depinde de modul în care această finanțare [pachetul de asistență suplimentară pentru Ucraina] va fi folosită atât de noi, cât și de Ucraina".

 

Cele mai mari provocări pentru forțele armate


Coffman a subliniat într-un podcast pe platforma War on the Rocks că Ucraina are de rezolvat o serie de probleme. Pe lângă lipsa de muniție, mai sunt procesul de recrutare, fortificațiile și întreținerea echipamentelor militare.

Și chiar și cu o aprovizionare corespunzătoare a Ucrainei cu muniție, Rusia va avea în continuare un avantaj semnificativ în ceea ce privește resursele, spune expertul.

În același timp, Kofman consideră că cea mai mare dificultate pentru Forțele Armate Ucrainene este lipsa de personal militar. De asemenea, daunele pe care Rusia le provoacă infrastructurii energetice și obiectelor civile din Ucraina devin o problemă tot mai mare. 

Potrivit lui Coffman, planul Rusiei rămâne neschimbat - să captureze complet regiunile Donețk și Luhansk. "Și, deși nu cred că Rusia are puterea cuceri Harkov, care este un oraș imens, l-ar putea invada pentru a crea un așa-numit "spațiu tampon" pentru a menține orașului sub presiune", spune expertul.

În ciuda prezenței ajutorului occidental, Kofman spune că nu este cazul ca "Rusia să se confrunte cu un zid de rezistență" și, dimpotrivă, consideră că anul acesta este o "fereastră de oportunitate" pentru Rusia.

Aceasta dispune de bani și resurse, precum și de "ruși, în special din regiuni, care sunt gata să ia acești bani pentru a lupta".

De asemenea, Rusia recrutează în mod activ prizonieri pentru război. În același timp, realizările pe scară largă ale Rusiei sunt îngreunate de faptul că un număr semnificativ de tineri lideri din armată au fost pierduți pe front  în primii ani ai războiului.

În același timp, Coffman și-a exprimat speranța că, în următoarele două-trei luni, armata ucraineană va fi capabilă să stabilizeze în mod eficient linia frontului folosind asistența pe care o primește. Și, de asemenea, să oprească ofensiva rusă până la vară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel