Ucraina ia la țintă bazele militare din care rușii lansează atacuri cu dronele kamikaze iraniene Shahed-136

Cătălin Costea |
Data publicării:
Dronă iraniană kamikaze de tip Shahed-136, folosită de Rusia în Ucraina
Dronă iraniană kamikaze de tip Shahed-136, folosită de Rusia în Ucraina

Forțele ucrainene depun eforturi pentru pentru a identifica și lovi bazele din care Rusia lansează dronele kamikaze furnizate de Iran, după cum a declarat general-maiorul Borys Kremenețki, atașat al apărării la Ambasada Ucrainei în Statele Unite.

Atașatul apărării a precizat că dronele Shahed-136 sunt „ușor de combătut”, deoarece pot fi auzite de la kilometri distanță și se deplasează încet. Însă Ucraina “este în întuneric” când vine vorba despre câte astfel de drone a primit Rusia de la Iran, a declarat acesta joi, 6 octombrie, la un eveniment organizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Marea Britanie.

Kremenețki a adăugat că armele folosite pentru doborârea dronelor – utilizate de ruși cu o frecvență de până la șase pe zi – exemplifică abordarea de tip “mix-and-match” (n.t. - “combină și potrivește”)  pe care au adopt-o forțele ucrainene în utilizarea echipamentelor din epoca sovietică alături de cele moderne furnizate de națiunile occidentale.

Lansatoarele ucrainene de rachete SA-8 și tunurile antiaeriene autopropulsate Shilka sunt „foarte eficiente” împotriva armelor relativ primitive fabricate de Iran, a spus Kremenețki. Sistemele de apărare antiaeriană Gepard de fabricație germană sunt, de asemenea, folosite cu mare eficiență pentru contracararea dronelor sinucigașe înainte ca acestea să poată provoca daune la sol, a adăugat acesta.

Însă acum conducerea militară ucraineană dorește să identifice locurile din care forțele ruse lansează și controlează dronele. Planul este de a utiliza sistemele de artilerie și rachete, cum ar fi sistemul HIMARS, asupra acestor ținte la sol, precizează Kremenețki.

Faptul că Rusia primește drone iraniene reprezintă în primul rând un semn că industria de apărare a Moscovei „este în scădere”, observă oficialul ucrainean. Cu toate acestea, sistemele fără pilot s-au dovedit o nouă amenințare pentru Ucraina, permițând Rusiei să lovească zone populate ucrainene mult în spatele liniei frontului.

Guvernul iranian a negat săptămâna aceasta că ar fi furnizat drone Rusiei, iar Moscova a negat primirea vreunui astfel de aparat, după cum a informat joi NBC News. Oficialii locali din Kiev au acuzat însă că inclusiv cu două zile în urmă, pe 5 octombrie, o dronă Shahed lansată de Rusia a provocat daune în apropierea capitalei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel