Ucraina face eforturi să-și păstreze armata în plafonul stabilit de Parlament

Cătălin Costea |
Data publicării:

Siteul oficial al Ministerului Apărării al Ucrainei a făcut publici indicatorii actualizați privind numărul personalului din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Informațiile sunt cuprinse în buletinul de informare privind programului bugetar, intitulat „Asigurarea activităților armatei, instruirea personalului și a trupelor, îngrijirea medicală a personalului, veteranii serviciilor militare și membrii familiilor lor, veteranii de război”.

Potrivit documentului, în luna august 2020, în Forțele Armate ale Ucrainei există 246.689 de persoane, dintre care 194.276 personal militar și 52.413 personal civil. Din rândul militarilor, se detaliază faptul că 40.104 persoane fac parte din cadrul Forțelor pentru Operații Întrunite, 18.335 sunt conscripți, 6.273 sunt elevi militari, iar 356 își desfășoară activitatea în cadrul misiunilor internaționale din afara țării. De asemenea, din rândul personalului civil 5.275 de persoane sunt încadrate pe funcții militare, în timp ce restul de 47.138 încadrează funcții civile.

Cheltuielile medii lunare alocate pentru un militar din cadrul Forțelor pentru Operații Întrunite sunt de aproximativ 695 euro (​​22,678,1 grivne), în timp ce pentru un militar din trupele regulate suma este de 430 euro (14.033,5 grivne).

Solda medie lunară pentru militarii ucraineni este de aproximativ 296 euro (9.671,3 grivne), iar salariul mediu lunar al angajaților civil este de 277 euro (9.049,3 grivne).

În prezent, legislația din Ucraina prevede încadrarea Forțelor Armate cu 250.000 de persoane, dintre care 204.000 funcții de militari. Cu toate acestea, după martie 2015, cand a fost adoptată Legea 235 care stabilește nivelul de încadrare cu personal, au avut loc noi restructurări în creștere la nivelul Forțelor Armate. În cadrul acestora, au fost înființate două noi comandamente operaționale, un comandament aerian, comandamente separate pentru Trupele de Desant-Asalt și Forțele pentru Operații Speciale, Comandamentul Forțelor Logistice, Comandamentul Forțelor de Sprijin, a fost creat Corpul de rezervă, constituită Brigada 25 apărare teritorială, au fost înființate zeci de noi unități militare, astfel că numărul total de funcții a ajuns să depășească cu mult nivelul de 250.000.

Comentariul autorului: Problema reducerii numărului de funcții din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, la nivelul stabilit de legea din martie 2015, este una care a generat controverse între clasa politică și liderii militari ucraineni.

La nivel politic, plafonul de 250.000 de funcții este privit ca realizabil. Recent, deputatul, Mykhailo Zabrodsky (general colonel în rezervă), a anunțat că deja a fost luată decizia de reducere a aproximativ 40.000 funcții dintre cele existente în prezent

De cealaltă parte, la vârful conducerii militare, se dorește o abordare mai flexibilă privind plafonarea numărului de funcții, care să plece de la nevoile reale ale armatei ucrainene în actualul stadiu și în contextul situației din Donbas. Inclusiv comandantul-șef al Forțelor Armate, Ruslan Khomchak, recunoscând dreptul deputaților de a decide asupra acestui aspect, a declarat în cursul lunii iulie ca ar fi foarte mulțumit dacă numărul funcțiilor ar crește la 300.000 și a cerut ca, dacă vor avea loc, reducerile funcțiilor să se desfășoare etapizat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel