Ucraina este pregătită pentru negocieri privind restabilirea suveranității asupra Crimeei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ucraina este pregătită pentru negocieri în orice format privind restabilirea suveranității ucrainene asupra Crimeei (anexată de Rusia în 2014) și a orașului Sevastopol, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean de Externe , Kateryna Zelenko, relatează agenția de știri Interfax-Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean de Externe a subliniat că Rusia a comis o infracțiune internațională împotriva Ucrainei.

,,Încă o dată, reamintim Rusiei că, în conformitate cu Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării, Ucraina este un stat riveran la Marea Neagră, Marea Azov și Strâmtoarea Kerch, spuse Zelenko.

Comentând declarația viceministrului rus de externe, Andrei Rudenko, că recunoașterea Crimeei de către Ucrainei drept parte a „Rusiei" ar fi un ,,bun început" pentru soluționarea problemei delimitării maritime, Zelenko a spus că „solicitarea imorală a oficialului rus de a recunoaște ocupația ilegală a Crimeei, este o altă manipulare murdară din partea Kremlinului."

În februarie 2014, oameni înarmați şi cu uniforme fără însemne au apărut în Crimeea și au capturat Parlamentul Crimeei (Consiliul Suprem), Aeroportul Simferopol, punctul de trecere cu feribotul din Strâmtoarea Kerch și alte obiective strategice, împiedicând armata ucraineană să ia măsuri. Inițial, guvernul rus a refuzat să recunoască faptul că acești oameni înarmați erau soldați ruși, dar mai târziu președintele Vladimir Putin a recunoscut sub o formă sau alta acest aspect.

La 16 martie 2014, a avut loc un referendum, în Crimeea și Sevastopol, privind statutul Crimeei, în care locuitorii ar fi votat pentru ca peninsula să devină parte a Rusiei. Rezultatul așa-numitului referendum nu este recunoscut de Ucraina, UE sau SUA. La 18 martie, Putin a anunțat „anexarea" Crimeei de către Rusia.

Organizațiile internaționale au declarat ilegală ocuparea și anexarea și au condamnat acțiunile Rusiei. Țările occidentale au impus Rusiei sancțiuni economice ca măsuri împotriva anexării.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel