Ucraina face progrese și ar putea avea propria dronă ”invizibilă”. Aeronava găsită pe teritoriul ocupat de ruși seamănă izbitor cu UAV-ul Kratos XQ-58 Valkyrie

UJ-25 Skyline / Kratos XQ-58 Valkyrie
UJ-25 Skyline / Kratos XQ-58 Valkyrie

Deși drona ucraineană nu a reușit să atingă vreo țintă militară rusă, lovind acoperișul unei clădiri, evenimentul arată că ucrainenii sunt tot mai aproape de operaționalizarea unui UAV cu reacție care ar putea avea și unele caracteristici ”stealth”.

Au apărut fotografii care dezvăluie rămășițele a ceea ce pare a fi o nouă dronă kamikaze UJ-25 „Skyline” ucraineană găsită pe teritoriul controlat de Rusia. Aceasta oferă prima confirmare vizuală a desfășurării active de către Ucraina a dronelor kamikaze avansate cu propulsie cu reacție.

Trebuie spus că aceste drone nu au mai fost observate anterior de-a lungul liniei frontului. UJ-25 Skyline este o aeronavă fără pilot, un sistem multifuncțional propulsat de un motor cu reacție.

Dacă până acum se știa că obiectivul principal al UJ-25 Skyline era acela de supraveghere, identificând instalațiile terestre staționare ale inamicului și furnizând forțelor armate ucrainene coordonatele țintei, pentru a efectua loviturile. Rapoartele indică faptul că eficiența acesteia împotriva țintelor în mișcare este limitată.

 

Un alt tip de misiune - cea de dronă kamikaze

De luni de zile, Ucraina desfășoară atacuri cu drone kamikaze la distanță lungă împotriva țintelor din interiorul Ucrainei ocupate de ruși și în adâncul Rusiei.

Descoperirea rămășițelor unei drone UJ-25 Skyline în orașul Berdiansk, ocupat de ruși din regiunea Zaporojie, subliniază peisajul în schimbare al războiului. Asta arată și că forțele militare ucrainene utilizează și testează tot mai des sisteme avansate fără pilot.

Dacă ar fi configurată ca o dronă kamikaze, UJ-25 Skyline ar putea atinge ținte la câteva sute de kilometri distanță. În plus ar ajunge la țintă mult mai repede decât verii săi care au propulsie cu elice, fiind  mai greu de eliminat.

De asemenea, drona ar putea constitui o momeală ideală pentru a distrage atenția și a perturba apărarea aeriană rusă, ajutând de asemenea, la colectarea de informații despre capacitățile sistemelor dislocate de ruși, scrie The War Zone.

 

Ce este drona UJ-25

UJ-25 Skyline

Drona UJ-25 a fost menționată pentru prima dată de Mihail Fedorov, într-un interviu la CNN ne în Ucraina, în septembrie. În prezent, Fedorov este vicepreședintele Guvernului Ucrainei pentru inovare, educație, știință și tehnologie și ministrul transformării digitale.

Deși nu a fost furnizat prea multe detalii despre UJ-25, designul sugerează în mod clar că drona se bazează pe Ukrjet UJ-23 Topaz, un model gândit inițial ca dronă de antrenament și activități de testare și evaluare.

Potrivit Ukrjet, modelul anterior de dronă Topaz poate fi folosit pentru misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR).

Ambele drone, UJ-23 Topaz și UJ-25 Skyline, sunt produse de Ukrjet și par să aibă aproximativ aceeași dimensiune. De asemenea, dronele par să aibă unele caracteristici de design ”stealth”, inclusiv linii proeminente în jurul fuzelajului și o admisie dispusă deasupra. Secțiunile posteriore ale Topaz și Skyline seamănă foarte mult cu drona americană Kratos XQ-58 Valkyrie, care se presupune că este o dronă „invizibilă” pentru radar.

Compania Ukrjet, nu listează informații privind UJ-25 Skyline, dar oferă detalii despre UJ-23 Topaz, despre care spune că are o viteză de croazieră de aproximativ 600 de kilometri pe oră și o viteză maximă de 800 de kilometri pe oră și capacitatea de a rămâne în aer de până la 90 de minute.

UJ-23 Topaz  este proiectat pentru a fi operat manual, dar poate fi, de asemenea, setat să urmeze o rută preprogramată. Lansarea Topaz nu depinde de existența unei piste, deși mecanismul său exact de lansare este neclar (cel mai probabil un sistem de lansare cu catapultă sau cu rachetă).

Dacă capacitățile și performanța noului UJ-25 sunt similare, acest lucru i-ar putea oferi o autonomie de aproape 800 de kilometri. Acest lucru ar pune toate teritoriile ocupate din Ucraina și cea mai mare parte a Rusiei, ​​inclusiv capitala Moscova, în raza de acțiune. Sarcina utilă a focosului, judecând după modelul anterior, ar putea fi în jur de 15 kg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel