Ucraina crede că interzicerea în Europa a cetățenilor ruși va duce la revolte în Rusia împotriva regimului

Darius Muresan |
Data publicării:
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cele şase luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei au arătat că ruşilor nu le pasă de masacrele comise de armata lor, de oraşele distruse sau de şantajul nuclear al Moscovei.

Cu toate acestea, consideră Podoliak, pierderea dreptului de a obţine vize pentru Europa ar putea fi primul pas către o revoltă în interiorul Rusiei.

"De ce sunt necesare restricţii de vize pentru cetăţenii ruşi? O jumătate de an de război a dovedit că lor (ruşilor, n.r.) nu le pasă de masacre, de oraşe distruse, de şantaj nuclear, de Bucea sau de Mariupol. Doar discuţiile despre pierderea vizelor i-ar mai putea aduce la conştientizarea războiului şi a responsabilităţii. Iar acesta este primul pas... către o rebeliune rusă", a taransmis Podoliak pe Twitter, citat de Rador, într-un mesaj postat duminică.

Amintim că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut recent interzicerea accesului ruşilor în ţările occidentale, explicând că acest lucru i-ar ajuta pe cetăţenii Rusiei să înţeleagă că sunt implicaţi în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, iniţiativa respectivă a fost susţinută de autorităţile din Estonia, Cehia şi Letonia. Ministrul de externe al Cehiei a anunţat că va propune ţărilor UE să ia în considerare interzicerea vizelor Schengen pentru ruşi la sfârşitul lunii august.

 

"Experţi" internaţionali fac propagandă pro-rusă - transmite Kievul

 

Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev atrage atenţia că, în ultima săptămână, propaganda rusă a răspândit mai multe informaţii false prin intermediul unor figuri publice internaţionale. Prin diverse mesaje, Kremlinul subliniază "inutilitatea" sprijinului oferit Ucrainei de către Statele Unite ale Americii.

De exemplu, într-un interviu acordat CNN, cofondatorul "Pink Floyd" Roger Waters l-a acuzat pe preşedintele american, Joe Biden, că "nu încearcă să-l convingă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia". De asemenea, Waters a afirmat că NATO l-a "provocat" pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să intre în război cu Ucraina. Jurnalistul conspiraţionist american Ben Swann, de asemenea, a insistat în ultimele zile că cetăţenii americani "plătesc degeaba pentru democraţia din Ucraina" şi a sugerat că sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse "nu funcţionează".

Tot zilele trecute, revista "The American Conservative" a publicat materiale ale expertului Doug Bandow, cunoscut pentru retorica sa în consonanţă cu propaganda rusă, în care acesta observă că apelurile lui Zelenski de a recunoaşte Rusia drept stat sponsor al terorismului "nu fac decât să complice negocierile cu Kremlinul". Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev explică, într-un raport remis sâmbătă, că, pe fondul succeselor armatei ucrainene, Rusia încearcă să "îngheţe" temporar conflictul, forţând Ucraina să se aşeze la masa negocierilor în condiţii favorabile Moscovei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel