Ucraina continuă negocierile pentru a primi tancuri Leopard 2 din Germania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2, pe linia de asmblare a Rheinmetall
Tanc Leopard 2, pe linia de asmblare a Rheinmetall

Ucraina așteaptă să primească cât mai curând posibil un răspuns pozitiv din partea Germaniei cu privire la furnizarea de tancuri Leopard 2. Potrivit unui interviu publicat de site-ul postului de televiziune german de știri "N-TV" l, 5 noiembrie 2022, ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, se declară încrezător că Berlinul ar urma să aprobe livrarea de tancuri Leopard 2 către armata ucraineană.

"Ne așteptăm să primim în curând un răspuns pozitiv din partea Germaniei cu privire la livrarea tancurilor Leopard 2 din Germania direct în Ucraina", a declarat Oleksii Makeiev, ambasadorul Ucrainei în Germania.

Potrivit informațiilor publicate de site-ul "N-TV", Ucraina ar purta discuții cu Germania pentru a achiziționa tancuri Leopard 2. De la începutul războiului din Ucraina, Germania a livrat deja sau va livra mai multe tipuri de vehicule de luptă, inclusiv obuziere PzH 2000 de 155 mm, sisteme de rachete de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, lansatoare de rachete MARS II MLRS, vehicule blindate 4x4 Dingo 2, precum și muniție, arme de calibru mic și alte echipamente.

În timpul unei conferinţe a think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR), din septembrie 2022, Germania a sugerat posibilitatea de a livra tancuri Leopard 2 Ucrainei. De asemenea, s-a recomandat ca țările europene, care au tancuri Leopard 2 pe stoc, să formeze un grup pentru a furniza Ucrainei 90 de tancuri care să fie pregătite de luptă.

Livrarea de tancuri Ucrainei este crucială, deoarece armata ucraineană are nevoie de tot mai multe echipamente militare pentru a lupta împotriva armatei ruse, în următoarea fază a războiului.

Amintim că, pe 4 noiembrie, Statele Unite au anunţat că vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari şi care va cuprinde în premieră tancuri, acestea urmând să fie preluate din dotarea armatei Republicii Cehe şi vor fi reparate şi modernizate într-un program la care va participa şi Olanda

Washingtonul va finanţa astfel achiziţia a 45 de tancuri T-72 de producţie sovietică pe care ''ucrainenii ştiu să le folosească'', alte 45 de tancuri de acelaşi tip urmând să fie finanţate de Olanda şi vor ajunge în Ucraina până la sfârşitul anului, a precizat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh.

Leopard 2 este unul dintre cele mai moderne tancuri din lume. A intrat în serviciul armatei germane în 1979 și a fost modernizat de mai multe ori de la debutul sau. Tancul se află în dotarea a 13 forțe armate europene, printre care Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Ungaria. Împreună, toate aceste ţări dispun de peste 2.000 de tancuri Leopard 2 în diferite versiuni.

La 16 octombrie 2022, Ucraina i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să creeze o ''alianță europeanăcare'' care să permită transferul a 200 de tancuri Leopard 2 către Ucraina.

Leopard 2A4 a fost prima variantă operațională din familia de tancuri Leopard 2 și a fost urmată de versiunile A5, A6, A7 și A7V, care au intrat recent în serviciul armatei germane.

Conform bilanțului militar pentru anul 2021, armata germană are în total 245 de tancuri, dintre care 225 de Leopard 2A5 / A6, 19 Leopard 2A7, un număr neprecizat de Leopard 2A7V și 78 de Leopard 2A4 în depozite. Germania ar putea livra Ucrainei tancurile Leopard 2A4 care sunt în retrase din dotarea armatei germane, dar acestea ar putea avea nevoie de modernizare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel