Ucraina condamnată de CEDO pentru represiunile din timpul evenimentelor Euromaidan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit instanței, Ucraina a comis intenționat atrocități împotriva participanților la Euromaidan și este responsabilă pentru uciderea unui protestatar.


Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat asupra a cinci procese împotriva Ucrainei privind încălcarea drepturilor participanților la Euromaidan.

Potrivit unui comunicat de presă al CEDO, instanța a examinat cinci plângeri depuse de 38 de persoane, cetățeni ucraineni și un cetățean armean.

Cele cinci cazuri se referă la evenimente care au avut loc în Piața Independenței din Kiev și alte orașe din Ucraina între noiembrie 2013 și februarie 2014. Acestea includ dispersarea protestatarilor, reținerea acestora, răpirea și maltratarea activiștilor, precum și acțiuni procedurale conexe.

În aceste plângeri, potrivit Unian, reclamanții au pretins o încălcare a drepturilor lor în temeiul Convenției europene pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special, încălcările art. 3 din Convenție (interzicerea tratamentului inuman și a torturii), art. 5 (dreptul la libertate și securitate), art.11 (libertatea de întrunire și asociere), art. 2 (dreptul la viață) și încălcarea art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie).

Reclamanții s-au plâns, printre altele, de acțiunile brutale ale ofițerilor de aplicare a legii, de încălcarea dreptului lor de a protesta, de detenții nejustificate și de un caz care a implicat moartea.

Instanța a decis că afirmațiile reclamanților erau întemeiate. "Autoritățile au folosit în mod deliberat rele tratamente și statul a fost responsabil pentru uciderea unui protestatar . Curtea a menționat că multe ordine de detenție au fost arbitrare, iar autoritățile au folosit metode de o violența excesivă ", se arată în comunicatul de presă.

CEDO a decis că Ucraina, în calitate de stat, trebuie să plătească unor reclamanți despăgubiri pentru daune materiale și morale, precum și costurile specificate în hotărârile judecătorești.

„Curtea a constatat numeroase încălcări ale mai multor articole ale Convenției din cauza acțiunilor autorităților în timpul protestelor din Maidan, precum și a lipsei unui mecanism independent și eficient în Ucraina pentru a investiga infracțiunile comise de forțele de ordine. "O strategie deliberată a autorităților, de prevenire și oprire a protestelor, care au fost inițial pașnice, cu utilizarea forței excesive a dus la escaladarea violenței", se arată în comunicatul de presă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel