Ucraina cere Germaniei rachete Taurus, cu o rază de acțiune de 500 de km. Împreună cu Storm Shadow, ar asigura tranziția la avioane de luptă occidentale

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA

Ucraina a solicitat Germaniei, în mod oficial, să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus. Președintele Zelenski și cancelarul Olaf Scholz discutaseră despre furnizarea de rachete, cu ocazia vizitei de la Berlin, efectuată de președintele ucrainean la începutul lunii mai. 

Ucraina a adresat guvernului german o cerere oficială de livrare de rachete de croazieră aer-sol, de tip Taurus, cu o rază de acţiune de cel puţin 500 de kilometri, a indicat sâmbătă Ministerul Apărării de la Berlin pentru AFP.

Germania a primit cererea în urmă cu câteva zile, a spus purtătorul de cuvânt, confirmând un raport al Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ea a refuzat să ofere detalii suplimentare sau să spună cât de probabil este ca Germania să furnizeze rachetele Ucrainei.

Rămâne acum de văzut dacă Berlinul va accepta sau nu, ceea ce este posibil să suscite dezbateri interne aprinse, notează AFP.

Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursa Foto:MBDA.

Așa cum remarca și ministrul britanic al apărării, rachetele cu rază lungă de acțiune permit Ucrainei să compenseze parțial lipsa avioanelor de luptă moderne, care nu îi sunt încă furnizate, notează publicația Eurointegration.

 

Germania - livrări importante de armament pentru Ucraina

 

Guvernul german şi-a sporit semnificativ livrările de armament către Kiev în ultimele luni, dar până acum a fost reticent pe tema rachetelor de croazieră sau a unei susţineri a aviaţiei ucrainene, prin livrarea de avioane F-16, de exemplu.

Taurus este o rachetă de croazieră aer-sol, lansată dintr-un avion de luptă și poate livra un focos de 400 de kilograme, la o o distanță de 500 de kilometri. Datorită razei sale de acţiune, aceasta ar putea lovi ţinte situate foarte departe, în spatele actualei linii de front din estul Ucrainei.

Taurus este construit de producătorul european de rachete MBDA și are caracteristici similare cu cele ale rachetei britanice Storm Shadow.

Poate fi folosit pentru a lovi ținte foarte importante - trupe, centre de comandă sau depozite de combustibil - dispuse mult în spatele liniilor frontului și are capacitatea de a distruge ținte fortificate, cum ar fi buncărele aflate adânc în subteran.

Dacă va furniza rachetele, Germania ar urma pe urmele Marii Britanii, care la începutul lunii mai a devenit prima țară care a furnizat public Kievului rachete de croazieră Storm Shadow, cu rază lungă de acțiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel