Ucraina cere dizolvarea așa-numitor republici separatiste

S.I. Catalin / 18 oct 2019 / 09:13

Ucraina este dispusă să pună în aplicare partea politică a Acordurilor de la Minsk numai după dizolvarea autoproclamatelor Republici Populare Donetsk și Luhansk (DPR și LPR) și retragerea trupelor de-a lungul liniei de demarcație din Donbas, a declarat Darya Olifer, purtătorul de cuvânt al lui Leonid Kuchma, reprezentantul Ucrainei la negocierile de la Minsk, într-o postare pe Facebook, potrivit Uawire.org.

Înainte ca „secțiunea politică" a Acordurilor de la Minsk să poată fi aplicată, Ucraina cere: încetarea focului, misiunea specială de monitorizare a OSCE trebuie să permită monitorizarea întregului teritoriu ucrainean, iar toate grupurile armate străine și echipamentele militare trebuie retrase de pe teritoriul țarii.

Kyiv a acuzat, de asemenea, RPD și LPR că au încălcat regulat acordul de încetare a focului în mai multe locații de-a lungul liniei de demarcație, inclusiv a așezărilor din Zolote și Petrovske.

Reprezentanții Ucrainei au indicat că, pentru a pune în execuție planul, este necesară o încetare efectivă a focului timp de 7 zile, ceea ce nu s-a întâmplat.

În cadrul unei reuniuni la Minsk, pe 15 octombrie, reprezentanții Ucrainei și a separatiștilor proruși nu au reușit să cadă de acord cu privire la retragerea trupelor din Donbas.

La începutul lunii octombrie, Grupul trilateral de contact pentru reglementarea situației din estul Uctainei a semnat „ Formula Steinmeier", care prevede un statut special pentru Donbas după ce au loc alegeri locale. Părțile au convenit, de asemenea, că decuplarea forțelor de-a lungul liniei de demarcație - una dintre condițiile primare ale acordurilor de la Minsk pentru organizarea unui summit format în Normandia - ar fi trebuit să înceapă pe 7 octombrie.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy