Ucraina are un nou ambasador în România. Ihor Prokopchuk a fost primit la Bucureşti de ministrul Bogdan Aurescu

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, marţi, pe ambasadorul agreat al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

În acest sens, ministrul român a reiterat "sprijinul ferm al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi a evocat măsurile complexe, multidimensionale de sprijin pe care ţara noastră le-a întreprins la nivel bilateral, regional şi global de la debutul agresiunii ilegale, premeditate, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei", arată sursa citată.

În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu şi ambasadorul agreat Ihor Prokopchuk au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la situaţia de securitate, economică şi umanitară din Ucraina şi a fost salutat dialogul politic bilateral foarte dinamic din ultima perioadă dintre România şi Ucraina, diplomatul ucrainean mulţumind în mod deosebit pentru sprijinul consistent şi prompt acordat de ţara noastră statului vecin şi cetăţenilor săi încă de la debutul conflictului.

Astfel, şeful diplomaţiei române a reliefat cooperarea dintre Guvernul României şi societatea civilă din România în sprijinul refugiaţilor ucraineni, subliniind atât sprijinul pe care l-au primit cei peste 1,45 milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră, cât şi măsurile de acordare a accesului gratuit la sistemul de sănătate, educaţional, la nivelul pieţei muncii pentru refugiaţii ucraineni. A reamintit, totodată, importanţa înfiinţării hub-ului umanitar de la Suceava, care a devenit un punct important pe harta măsurilor europene de sprijin al refugiaţilor, prin care au fost transmise în Ucraina numeroase convoaie umanitare din state membre UE.

A punctat totodată solidaritatea şi empatia arătate concret refugiaţilor de către cetăţenii români şi ONG-urile implicate, precum şi efectul transformator la nivelul percepţiilor determinat de contactele interumane generate de criză, cu efecte pe termen lung în apropierea celor două societăţi.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pus în evidenţă eforturile concrete ale României de susţinere a Ucrainei în transportul cerealelor, inclusiv prin utilizarea capacităţilor logistice româneşti feroviare şi portuare, în special prin Portul Constanţa, şi a subliniat eforturile ţării noastre pentru a extinde capacitatea porturilor româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră. În acest context, a punctat demersurile efectuate de autorităţile române pentru facilitarea tranzitului de persoane şi mărfuri, prin măsuri complexe de eficientizare a acestui proces, inclusiv propunerile privind redeschiderea unor puncte de trecere a frontierei.

Ministrul român a evidenţiat, totodată, rolul comunităţilor istorice - din Ucraina, respectiv din România - ca punţi de legătură între cele două state şi şi-a exprimat încrederea că problemele pendinte vor fi soluţionate în cel mai scurt timp posibil, reamintind angajamentul părţii ucrainene la cel mai înalt nivel, cu ocazia contactelor recente bilaterale, de a trata membrii comunităţii române din Ucraina la acelaşi nivel de standard cu cel acordat de România membrilor comunităţii ucrainene din ţara noastră.

Bogdan Aurescu a adresat, de asemenea, felicitări pentru obţinerea de către Ucraina a statutului de stat candidat la Uniunea Europeană şi a reamintit sprijinul deplin şi ferm al României pentru atingerea acestui obiectiv şi pentru avansarea pe mai departe a agendei europene a Ucrainei. În acest context, a evidenţiat necesitatea continuării, în ritm susţinut, a reformelor, inclusiv pentru îndeplinirea măsurilor prioritare prevăzute în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie.

De asemenea, a exprimat disponibilitatea deplină a României de a oferi asistenţă şi expertiză în acest sens şi de a împărtăşi bune practici în atingerea standardelor UE. În context, şeful diplomaţiei române a amintit susţinerea consecventă acordată de România Ucrainei în forurile internaţionale, inclusiv pentru pachetul consistent de măsuri pentru Ucraina aprobat la Summitul NATO de la Madrid din perioada 28-30 iunie, precum şi pentru măsurile adoptate la Summit cu privire la securitatea regiunii Mării Negre. În acest sens, a subliniat importanţa calificării în noul Concept Strategic aliat a regiunii Mării Negre ca regiune de importanţă strategică pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică, obiectiv atins ca urmare a demersurilor politico-diplomatice intense ale României.

Ambasadorul agreat al Ucrainei a mulţumit ministrului român pentru deschiderea cu care a fost primit şi a reiterat mulţumirile către statul român şi cetăţenii săi pentru sprijinul prompt şi pentru generozitatea cu care a fost sprijinită Ucraina şi poporul ucrainean în cele mai dificile momente pentru existenţa lor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel