Ucraina are nevoie de militari iar într-un final a adoptată noua lege a mobilizării. Modificările aduse sunt majore iar unele au născut controverse

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care intensifică mobilizarea în forţele armate. Acest proiect este considerat controversat deoarece nu include un termen de lăsare la vatră pentru militari.

"Este făcut! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 de deputaţi au votat în favoarea ei", a anunţat parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko pe platforma Telegram.

Ucraina, confruntându-se cu o lipsă de voluntari pentru armată, a lucrat la acest proiect de lege timp de luni de zile. Textul a stârnit controverse, mai ales după eliminarea unei clauze în ultima clipă, care prevedea lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni. Acest lucru a fost considerat o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

2. Ukrainian ... (armata-ucraina-militar-soldat_04717600.jpg)

Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 și din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse pe numeroase puncte ale frontului.

Pentru aceasta, este crucial să aibă oameni şi muniţie, amintește Agerpres, care citează AFP. Dat fiind că întâmpina dificultăţi în recrutarea voluntarilor, Ucraina a extins mobilizarea, reducând vârsta celor care pot fi încorporaţi de la 27 la 25 de ani.

Sancţiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi acum mai dure. Proiectul de lege conţine şi prevederi care facilitează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat.

Pentru a intra în vigoare, preşedintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul preşedintelui ţării, Volodimir Zelenski, care va trebui să-l promulge.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel