Ucraina are deja rachete cu o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri, dar are nevoie de finanţare pentru producţia de serie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
IMAGINE ILUSTRATIVĂ: Baterie de coastă antinavă Neptun a Ucrainei
IMAGINE ILUSTRATIVĂ: Baterie de coastă antinavă Neptun a Ucrainei

În timpul contraofensivei desfăşurate în zona de sud a frontului, a devenit evident că Forțele Armate Ucrainene aveau nevoie de rachete cu raza lungă de acţiune pentru a distruge logistica forţelor ruse de ocupaţie. Ținând cont de acest lucru, Ucraina acordă acum prioritate producției de rachete, a precizat recent Mihailo Podoliak, consilier al Biroului președintelui Ucrainei, pentru Channel 24. El subliniază că Ucraina are propriile modele de arme cu rază lungă de acțiune, dar are nevoie de investiții financiare pentru a extinde capacitatea de producție.

Forțele Armate Ucrainene au făcut progrese semnificative în utilizarea dronelor de atac cu rază lungă de acțiune, care au lovit ținte inamice chiar și în regiunea Moscovei. Cu toate acestea, pentru a obține o paritate deplină în ceea ce privește sistemele de rachete pe care le are Rusia, Armata ucraineană are nevoie de cu totul alte tipuri de arme.

,,Dacă vrem să avem paritate, avem nevoie nu doar de producția de drone, ci și de producția de rachete. Și avem deja prototipuri testate care au o rază de acțiune de 750-1.000 de kilometri'', a declarat Podoliak.

Cu toate acestea, pentru a ajunge la egalitate cu Rusia la acest capitol, Ucraina trebuie să își extindă producția. Pentru a face acest lucru, guvernul de la Kiev încearcă să atragă investiții suplimentare pentru industria ucraineană de apărare.

,,Ucraina nu poate construi, de exemplu, o mie de rachete sau două mii de rachete în șase luni. Dar avem facilitățile de producție și investim în ele. Ați văzut ''Forumul Industriilor de Apărare'', unde au fost semnate peste douăzeci de contracte preliminare pentru producția militară. Statul lucrează în acest sens", a dat asigurări oficialul ucrainean.

Consilierul lui Volodimir Zelensk a precizat în ce fel de arme vrea să investească Ucraina. Potrivit acestuia, acestea sunt: drone în diferite configuraţii, inclusiv cele puternice, cu o rază mare de acţiunea, rachete de fabricație ucraineană pentru distrugerea logisticii rusești în teritoriile ocupate; obuze de artilerie și de tancuri de diferite calibre.

Una dintre primele drone ucrainene cu rază lungă de acțiune a fost Beaver, care a fost construită cu bani strânşi de mai multe grupuri de voluntari ucraineni. Analiştii militari sugerează că această dronă a fost cea care a atacat ținte din apropierea Moscovei în luna august.

Se știe, de asemenea, că Ucraina a reușit să modernizeze racheta anti-nava Neptun pentru a lovi ţinte aflate la sol. Aceste rachete au fost cele pe care forțele de apărare le-au folosit pentru a lovi apărarea aeriană rusă din peninsula Crimeea.

Printre alte arme care, ipotetic, ar putea avea o rază lungă de acțiune, merită menționat sistemul Grom-2. Acesta a fost produs înainte de invazia la scară largă cu finanțare din partea Arabiei Saudite și, teoretic, putea lovi până la 500 de kilometri.

Anterior, jurnaliștii ucraineni au sugerat că Forţele Armate Ucrainene ar fi putut utiliza acest sistem pentru a lovi aerodromul rus din Saki, dar nu există nicio dovadă în acest sens.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel