Ucraina spune că ar putea exporta cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei (Oficiali ucraineni)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Captură de ecran / Youtube
Captură de ecran / Youtube

Ucraina a adresat o solicitare Agenției specializate a ONU de transport maritim, pentru stabilirea unei rute temporare de transport a cerealelor.

Ieșirea Rusiei din acordul privind cerealele i-a făcut pe liderii de la Kiev să caute soluții alternative.

Astfel, Vasyl Shkurakov, ministrul interimar al comunităților, teritoriilor și dezvoltării infrastructurii al Ucrainei a menționat că ruta va traversa apele teritoriale și zona economică maritimă exclusivă a României, relatează Reuters.

La rândul său, ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasyl Bodnar, a declarat că Ucraina are în vedere opțiunea transportului de cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei, transmite agenția ucraineană de știri UNN.

„E posibil să nu folosim ruta convenită în cadrul „acordului de cereale”, ci să transportăm cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei. Aceasta este o posibilă opțiune pentru minimizarea riscurilor”, a adăugat Bodnar.

Acest lucru va reduce riscurile atacurilor cu rachete din Rusia, spune diplomatul ucrainean.

Rusia a refuzat să prelunfească „acordul de cereale”, iar potrivit ambasadorului, asta înseamnă că Moscova poate ataca infrastructura portuară ucraineană și navele care vor transporta cereale.

„Rușii amenință că vor lovi porturile . Acesta este un risc care afectează companiile de asigurări și de transport maritim. Probabil, ocupanții nu pun în aplicare tot ce vorbesc, dar amenințarea rămâne”, a subliniat Bodnar.

Diplomatul a menționat că Ucraina a creat un fond pentru garantarea acestor riscuri și are posibilitatea de a atrage diverse companii și nave pentru transportul cerealelor.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel