Ucraina amintește de luptele din jurul Berlinului din 1945. „Germania are de ales: Tancurile Leopard 2 să lupte în Ucraina sau într-un nou asediu al Berlinului”

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr

După un început ezitant în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, Germania a accelerat serios pedala și a donat Armatei Ucrainei tehnică militară în vederea respingerii agresiunii barbare a Federației Ruse.

Printre cele mai importante sisteme de armament donate Ucrainei de către Germania se numără sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T, iar potrivit guvernului de la Berlin, după consultări cu SUA, Germania va oferi Ucrainei și o baterie a sistemului de apărare antirachetă Patriot.

În acest sens cancelarul german Olaf Scholz a purtat discuții cu președintele american Joe Biden.

Mai mult, Germania va trimite armatei ucrainene 40 de mașini de luptă ale infanteriei de tip Marder, fapt confirmat oficial. Transferul mașinilor de luptă se va face în primul trimestru al anului 2023.

"Patruzeci de vehicule vor fi pregătite în primul trimestru şi vor putea fi trimise Ucrainei", după o "instruire de opt săptămâni" a militarilor ucraineni, a declarat Steffen Hebestreit, purtător de cuvânt al guvernului german, în cadrul întâlnirii săptămânale de vineri cu presa.

 

Ucraina vrea mai mult: Tancuri moderne Leopard 2. „Germania are de ales: Tancurile Leopard 2 să lupte în Ucraina sau într-un nou asediu al Berlinului precum în 1945”

 

2. Tancuri ge... (germania-leopard-2-transport-tanc_42728700.jpg)

Tancuri germane Leopard 2, foto: Bundeswehr

Ucraina insistă însă pentru tancuri moderne occidentale. Fără succes până în prezent.

Presiunea Ucrainei asupra cancelarului Olaf Scholz a crescut odată cu anunţul făcut, miercuri, de către Paris cu privire la livrarea de tancuri de luptă uşoare AMX-10RC, de fabricaţie franceză.

Germania refuză momentan cererea, nedorind să fie prima care „sparge gheața”. O asemenea cerere a fost făcută și SUA pentru tancuri Abrams, dar tot fără rezultat.

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov, în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune ucrainean și citat de The Press United, a transmis Berlinului că în cazul în care tancurile Leopard 2 nu vor fi trimise Ucrainei, ele vor fi nevoite să apere Berlinul de un nou asediu rus, făcând referire la bătăliile din 1945 de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Danilov spune că Ucraina e ultima redută a Europei împotriva agresiunii ruse.

„Dacă Olaf Scholz dorește ca Germania să desfășoare tancuri germane pentru a lupta împotriva rușilor departe de Berlin sau Stuttgart ar trebui să renunțe la sondaje sociologice în privința trimiterii sau nu a tancurilor”, a precizat oficialul ucrainean.

El adăugat că statele care înțeleg importanța conflictului din Ucraina pentru soarta întregii Europe ajută Kievul la o capacitate de 150%.

Sursa citată amintește că un sondaj recent de YouGov în decembrie 2022 a arătat că 45% din nemți nu sunt de acord ca Germania să trimită Ucrainei tancuri moderne Leopard 2, în timp ce alți 33% susțin această decizie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel