Ucraina a vrut să le facă o surpriză rușilor de Ziua Unității Naționale: Atac masiv asupra Podului Crimeea cu 18 rachete de croazieră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress

Potrivit portalului rusesc de propagandă topwar.ru, pe 04.11.2023, armata ucraineană a încercat să organizeze un atac terorist de Ziua Unității Naționale din Rusia, lansând o lovitură masivă cu rachete de croazieră asupra Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. Autoritățile din Crimeea au informat că toate rachetele lansate de militarii ucraineni au fost interceptate de apărarea antiaeriană rusă.

Atacul executat de Forțele Armate ale Ucrainei a inclus 18 rachete de croazieră. În prealabil, partea rusă a anunțat o alertă de raid aerian, a activat sistemele standard de camuflare cu fum a Podului Crimeea și a Golfului Sevastopol, iar traficul pe pod a fost oprit.

Deși deocamdată nu există detalii despre respingerea atacului, se pare că unele dintre rachete au fost doborâte deasupra localității Kerch, iar fragmente ale acestora au căzut pe teritoriul Șantierului Naval Butoma (Zaliv) din localitate. Nu este exclus ca o parte dintre rachete să fi vizat chiar facilitatea de construcții navale din Crimeea, unde sunt produse nave de luptă pentru flota rusă.

,,Potrivit datelor preliminare, aproximativ 18 rachete de croazieră au fost lansate asupra Podului Crimeea. Datorită apărării noastre antiaeriene, nu există nicio amenințare pentru peninsulă. În zona Șantierului Naval, care poartă numele Butoma, a fost activată apărarea antiaeriană, iar o parte din fragmentele de la rachetele doborâte au căzut pe teritoriul unuia dintre docurile uscate ale șantierului. Nicio pesroană nu a fost rănită”, se arată într-un mesaj transmis de autoritățile din Crimeea.

După cum a informat canalul “Podul Crimeea: informații operative” de pe Telegram, traficul pe Podul Crimeea a fost reluat la ora 18:45, ora Moscovei, și se desfășoară în condiții normale.

Între timp, surse ucrainene au relatat că în zona Dnepropetrovsk au fost semnalate mai multe explozii atât în vecinătatea orașului, cât și în interiorul acestuia. Este posibil să fie vorba despre o reacție a militarilor ruși la atacul executat asupra Crimeii.

Comentariul autorului: Cu toate că, până în prezent, reprezentanții părților implicate în conflictul din Ucraina nu au făcut niciun fel de precizări în ceea ce privește tipul rachetelor de croazieră întrebuințate de armata ucraineană, se poate aprecia că este vorba despre rachete Storm Shadow cu bazare aeriană, primite din Marea Britanie.

Deșii rușii susțin că au doborât toate rachetele și doar fragmente dintre acestea au căzut în zona Șantierului Naval din Kerch, nu este exclus ca unele dintre acestea să fi lovit din plin facilitatea de construcții navale.

O serie de mesaje postate pe rețelele de socializare vorbesc despre faptul că nava mică purtătoare de rachete Askold, a cărei construcție tocmai ce a fost finalizată în șantier și se află în faza testelor de uzină, a fost avariată în timpul atacului. Nava Proiect 22800 este purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr și urma să se alăture în scurt timp Flotei ruse din Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel